Prikkeling hersenzenuw kan angstklachten sneller verminderen

angstklachten verminderen

Het stimuleren van een specifieke hersenzenuw, genaamd nervus vagus, kan angstklachten verminderen en helpen bij het sneller afleren van angst. Dit blijkt uit onderzoek van Universiteit Leiden.

Beperkende angstklachten

Veel mensen hebben last van angstklachten die hen beperken in het dagelijkse leven. Het is al geruime tijd bekend dat het prikkelen van de hersenzenuw mensen met epilepsie kan helpen. Dit gebeurt door middel van een chirurgische ingreep. Sinds kort wordt er gekeken naar andere manieren om deze zenuw te stimuleren, zonder tussenkomst van een chirurgische ingreep. Hierbij geeft een apparaat met de grootte van een mobiele telefoon elektrische schokken aan het oor. Dit uit zich in de vorm van naaldenprikjes. Ook wordt er gekeken naar de effecten die deze stimulatie kan hebben op andere aandoeningen.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek kregen deelnemers meerdere keren twee plaatjes te zien, waarbij een elektrische schok op de pols gegeven wordt bij een van de twee plaatjes. De deelnemers associëren na verloop van tijd dit plaatje met angst, waardoor er een angstige reactie uit wordt gelokt. Vervolgens wordt het plaatje meerdere keren getoond zonder schok, hierdoor neemt de bestaande angst af. Dit wordt in principe ook waargenomen tijdens psychologische behandelingen van angst. Hierbij wordt de cliënt blootgesteld aan zijn of haar angst, met als doel deze angst te laten afnemen, ofwel exposure therapie.

Sneller van angst af

Wanneer er gedurende de blootstelling aan de angst, kleine schokjes aan het oor worden gegeven, verloopt de angstuitdoving sneller. Door de stimulatie van deze zenuw leer je om de angst voor het plaatje sneller niet meer te associëren met de schok. Aangezien het stimuleren van deze zenuw, de nervus vagus, makkelijk gaat is deze bevinding hoopvol voor toekomstige behandeling van angst.

Toegevoegde waarde

Zenuwprikkeling bij het oor kan van toegevoegde waarde kan zijn bij de behandeling van angst, dat suggereert het onderzoek. Daarmee is een belangrijke eerste stap gezet naar deze lichte vorm van zenuwstimulatie als behandeling van angstklachten. Ondanks de versnelde werking van angst uitdoving werden er geen fysiologische reacties op deze zenuwprikkeling waargenomen, bijvoorbeeld op hartslag of huidgeleiding. Het onderzoek moet vooral gezien worden als een opstapje naar verder onderzoek naar deze methode van behandeling en de achterliggende mechanismen.

Contact

Wat als je angst ervaart en het je leven belemmert? Misschien heb je dan wel te maken met een angststoornis. Worstel jij met angststoornissen en wil je graag in gesprek met een professional? Bel 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: Universiteit Leiden

Meer over: Angst, Nieuws
Bijgewerkt: 22 mei 2019