Mensen met dwangstoornis subtiele verschillen in de hersenen

Dwangstoornis

Mensen met een dwangstoornis hebben specifieke, doch subtiele verschillen in de dieper gelegen hersenkernen. Deze zijn zichtbaar in de hersenstructuur. Deze verschillen zijn belangrijk voor onder andere het gedrag en emotie. Dit blijkt uit hersenonderzoek van het Amsterdam UMC.

Afwijkingen in de hersenstructuur door dwangstoornis

De hersenverschillen bij mensen met een dwangstoornis zijn volgens dit onderzoek dan ook betekenisvol. De afwijkingen in de hersenstructuur verschillen ook per persoon. Dit past ook bij de veronderstelling dat een dwangstoornis, ofwel een obsessief-compulsieve stoornis een ontwikkelingsstoornis is met een afwijking in de rijping van bepaalde hersenstructuren. Uit het onderzoek blijkt ook dat een deel van de verandering in de hersenschors die geobserveerd werden, te maken hebben met het gebruik van medicatie. Het effect van deze medicatie op de hersenen moet dan ook verder onderzocht worden.

Het onderzoek

Bij het onderzoek werden hersenscans, ofwel MRI’s, van mensen over de hele wereld met elkaar vergeleken worden. Bij dit onderzoek werd specifiek gekeken naar de MRI’s van mensen met een dwangstoornis. Een obsessief-compulsieve stoornis wordt gekenmerkt door dwanghandelingen en -gedachten, of terugkerende rituelen om gevoelens van angst te bezweren. Deze obsessies en compulsies zijn bij een dwangstoornis zo ernstig dat ze het dagelijks functioneren beperken. Zo kunnen mensen met deze stoornis bijvoorbeeld urenlang schoonmaken, douchen of het huis controleren voordat ze naar buiten durven te gaan. Ongeveer 2% van de bevolking heeft last van een obsessief-compulsieve stoornis. Een dwangstoornis is bij iets minder dan de helft van de mensen erg lastig om te behandelen. Verder hersenonderzoek zou bij kunnen dragen aan het ontwikkelen van nieuwe behandelingsmethoden.

Verstoringen van het netwerk

Ondanks dat de gevonden subtiele verschillen in de hersenen van mensen met een dwangstoornis betekenisvol zijn, is er nog geen duidelijke eenduidige oorzaak voor een dwangstoornis gevonden in de hersenen. Het vermoeden bestaat dat dit komt door een complexe, onderliggende oorzaak die verstoringen kan veroorzaken op verschillende domeinen zoals gedrag, emoties en cognitie. Die verstoringen kunnen zich vervolgens uiten in verschillende stoornissen, waaronder een dwangstoornis, een autisme spectrum stoornis of ADHD. Het is dan ook van belang om verder onderzoek te doen naar de relatie van specifieke hersennetwerken en verstoorde functies.

Contact

Heb jij last van dwanghandelingen of dwanggedachten? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: VUmc

Meer over: Gezondheid, Nieuws
Bijgewerkt: 5 juni 2019