In de zomer begeven veel Nederlanders zich weer richting andere landen. Er staan lange rijen op de luchthavens, treinen zitten overvol en er staan lange files op de weg. De Nederlandse reisfilosoof Ruud Welten spreekt hierbij van een “collectieve dwangneurose”. Mensen willen bijna dwangmatig vertrekken van huis wanneer de vakantie begint, waarom is dat?
Drang vol tegenstellingen
Het aantal toeristen dat er op uittrekt wereldwijd neemt toe. Mensen willen graag verandering en afwisseling, maar tegelijkertijd in het vertrouwde terechtkomen. Ze trekken bijvoorbeeld naar een warm land, maar willen wel een airco. Of ze zeggen te streven naar stilte en rust maar reizen richting de drukte.
Is het reizen nog wel leuk?
Hierbij lijken mensen zich niet meer af te vragen of reizen wel leuk is, of dat het echt nodig is om naar het buitenland te gaan. Of het weer in eigen land niet aangenamer is. Soms is een deel van de drijfveer ook om mee te kunnen doen met collega’s of buren. Is je tuin of het park soms niet beter dan urenlang vliegen om terecht te komen in een drukke toeristische stad?
Hoge verwachtingen
Daarnaast zijn de verwachtingen van de vakantie vaak te hoog. Voor velen zijn vakanties hele drukke gebeurtenissen. Verwacht het paradijs niet, probeer gewoon zoveel mogelijk te doen en je te ontspannen. Ook in het kader van sociale verwachtingen loopt het soms verkeerd. Mensen verwachten bij vakanties vaak gezellig samenzijn, dit kan wel eens tegenvallen. Samenzijn bij vakanties is natuurlijk belangrijk, maar het is nog belangrijker om deze saamhorigheid door te vlechten in het dagelijkse leven, net als ontspanning en rust. Wacht vooral niet op vakanties om alles wat je verlangt te realiseren. Hier vind je 10 tips om ontspannen op vakantie te gaan en er het beste van te maken.
Bron: vrt.be