Een op de drie personen met psychische problemen dreigt vast te lopen

MIND doet onderzoek naar de gevolgen van corona en de coronamaatregelen voor cliënten in de de ggz en hun naasten. Met dit corona-onderzoek wil MIND inzicht krijgen in de gevolgen van de coronacrisis op de psychische klachten van mensen. Het onderzoek van MIND is in maart begonnen en duurt nog voort.

Stress

De kans op besmetting met het COVID-19 virus en de genomen maatregelen om het virus onder controle te krijgen, leveren veel mensen stress op. De helft van de mensen uit het onderzoek geven aan meer last te hebben van bijvoorbeeld angst, depressiviteit, paniek en slecht slapen. Een derde van de respondenten weet niet hoe zij de komende periode moet doorkomen. Zij verwachten vaker dan gemiddeld dat ze de komende tijd geen zorg of hulp meer krijgen, voelen zich eenzamer, ervaren minder hulp van mensen uit hun netwerk.

Persoonlijke aanpak

Cliënten geven aan vooral behoefte aan een persoonlijke aanpak te hebben. MIND roept alle zorgverleners op om in overleg met de cliënt en zijn of haar naasten/familie te bespreken hoe de zorg in de huidige periode het best voortgezet kan worden.

Voor de ene cliënt is beeldbellen een goede optie, voor de ander is het verstandig om de gesprekken face to face voort te zetten. Bij Dokter Bosman gaat dat altijd in overleg tussen cliënt en behandelaar.

Alternatieve behandlingen

De geestelijke gezondheidszorg heeft de afgelopen maanden veel in het werk gesteld om alternatieve vormen van behandeling aan te bieden. Uit het onderzoek van MIND blijkt dat vooral het gebruik van e-health en contact met de huisarts zijn toegenomen. Ruim de helft van de respondenten heeft alternatieve hulp en zorg geboden gekregen door de ggz-behandelaar.

Psychische gevolgen

Ruim driekwart van de mensen geeft aan veel gevolgen te ondervinden in hun dagelijks leven. Zoals het verlies van sociale contacten, het wegvallen van dagstructuur, een gebrek aan beweging en buitenlucht. Bij een deel van de ggz-cliënten komt dit extra hard aan. Dit kan leiden tot isolement en verergering van psychische klachten. Een klein deel geeft ook aan positieve gevolgen te ondervinden: de samenleving komt meer tot rust en ze voelen zich niet meer zo’n uitzondering als veel mensen van slag raken.

Nieuw onderzoek in juni

Begin juni is een nieuwe uitvraag gestart. Cliënten kunnen hun ervaringen met de versoepeling van de coronamaatregelen en het hervatten van de ggz-zorg delen door het invullen van deze vragenlijst:

Contact

Ben je bij Dokter Bosman in behandeling? Heb je behoefte aan extra hulp of contact? Schroom niet en neem contact op met je behandelaar. Je hoeft niet te wachten tot je eerst volgende afspraak. Doe dit bij voorkeur in ons cliëntportaal. Wij zijn er voor je. Juist nu.

Ook als je geen cliënt bent kun je bellen met 088 226 76 26 of mailen.  

Meer over: Ggz, Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 12 juni 2020