De coronacrisis leidt tot toename psychische klachten en behoefte aan perspectief

Het opkomen van de Britse coronavariant zorgde voor een verdere verzwaring van de maatregelen op woensdag 20 januari. Wat betekent dit voor de mentale gezondheid van de bevolking? Het Trimbos-instituut deed eind januari 2021 onderzoek naar de impact van de coronacrisis op de psychische gezondheid van volwassenen.

Toename psychische klachten

We zien een toename van psychische klachten, zoals gevoelens van depressie en angst en problemen met slapen. Deelnemers tussen de 20 en 35 jaar hebben de meeste klachten. Perspectief en het krijgen van meer mogelijkheden tot sociaal contact waren voor deelnemers belangrijk om deze voortdurende crisis goed door te komen.

Wanneer gevraagd wordt naar de psychische gezondheid voor en na het begin van de coronacrisis gaf bijna 1 op de 4 (23.5%) deelnemers aan dat deze achteruit was gegaan. In oktober 2020 was dit nog 1 op de 6.

Meer slaapproblemen en emotionele eenzaamheid

Vergeleken met de meting in oktober was ook het aantal mensen dat aangaf depressie- of angstklachten te hebben in de laatste meting toegenomen. Meer mensen gaven aan slaapproblemen te hebben en ervaarden vaker gevoelens van emotionele eenzaamheid. De jongste groep respondenten, tussen de 20 en 35, scoorden slechter dan de andere respondenten.

Behoefte aan perspectief

Nu de crisis nog voortduurt is het van belang om extra aandacht te hebben voor de psychische gezondheid. Op onze website staan tips die kunnen helpen om deze periode zo goed mogelijk door te komen.

Contact

Wanneer deze tips niet voldoende helpen om bijvoorbeeld beter te slapen of minder te piekeren adviseren wij je om contact te zoeken met je huisarts.

Heb je hulp nodig? En wil je graag in gesprek met een professional? Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: trimbos.nl

Meer over: Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 26 februari 2021