Het duurt vaak te lang voordat jongeren hulp zoeken na het ontstaan van psychiatrische problemen. Hoe eerder een psychiatrisch probleem ontstaat, des te langer het duurt voordat er hulp wordt gezocht. Dat blijkt uit onderzoek van socioloog Dennis Raven van het UMCG, in samenwerking met GGZ Friesland.
Psychiatrische problemen
Een minderheid van de jongeren met psychiatrische problemen, krijgt hulp, terwijl een psychiatrische stoornis vaak al ontstaat in de kindertijd of adolescentie. Raven gebruikte gegevens van TRAILS, een langlopend onderzoek naar psychische, sociale en lichamelijk ontwikkelingen van adolescenten en jongvolwassenen. Hij bestudeerde gegevens van 2230 jonge deelnemers, van wie bijna de helft een chronische psychische aandoening bleek te hebben. De jongeren zochten relatief het snelst hulp voor stemmingsstoornissen, zoals een depressie. Maar zelfs voor een depressie zocht een klein deel pas binnen een jaar hulp.
Waarom pas zo laat?
Omdat de symptomen niet altijd worden opgemerkt, laat Raven weten. De omgeving heeft er bijvoorbeeld geen last van of ze denken dat het bij de identiteit van het kind hoort. Het kan ook zijn dat jongeren en hun omgeving strategieën ontwikkelen om met de symptomen om te leren gaan. Voor de toegang van zorg, zijn jongeren afhankelijk van hun ouders en leerkrachten. Daarom is het belangrijk dat zij de psychische problemen van jongeren leren herkennen.
Lees ook:
Bron: Nationale Zorggids