Elk jaar krijgen maar liefst een miljoen Nederlanders een recept voor antidepressiva. Toch lukt het veel van die mensen niet het gebruik ervan op een goede manier af te bouwen op het moment dat het beter met ze gaat.
Wat gebeurt er bij een depressie?
Bij een depressie is de werking van een bepaalde stof in de hersenen, de zogeheten neurotransmitters, verstoord. Het gaat om de neurotransmitters serotonine en noradrenaline. Antidepressiva zijn medicijnen waarmee de werking van de neurotransmitters weer hersteld kan worden. De somberheid verdwijnt en hierdoor hebben de middelen voor veel mensen met een depressie. Maar ook angsten, een enorme positieve invloed op de kwaliteit van hun leven. Dat geldt zeker als je door een depressie of angst nauwelijks de deur nog uit komt. Of overal te somber en lusteloos voor bent. Antidepressiva kunnen dan helpen een neerwaartse spiraal te doorbreken.
Terugval?
Er is ook een keerzijde. Als je te abrupt stopt met het gebruik van antidepressiva, kun je last krijgen van een syndroom met een bijna niet uit te spreken naam: het antidepressivumdiscontinueringssyndroom (ADS). Je kunt dan klachten krijgen als misselijkheid, grieperigheid, slapeloosheid, maar je kunt er ook somber of angstig door worden. Door die laatste klachten kun je denken dat je een terugval hebt en dat je depressie of angststoornis weer terug is. Logisch dat sommige mensen dan weer terugvallen op de antidepressiva, terwijl de klachten daar nu juist door ontstaan zijn. Overigens kan een depressie of angststoornis natuurlijk ook wel degelijk echt terugkeren als je de medicatie te snel afbouwt. Het verschil tussen onttrekkingsverschijnselen of echte klachten van depressie of angst is vaak lastig te zien.
Begeleiding bij antidepressiva
Onlangs is een document verschenen van artsen-, apothekers- en patiëntenorganisaties. Hierin worden adviezen gegeven voor een verantwoorde afbouw van antidepressiva. Om de medicatie goed af te bouwen is in feite een op maat gemaakt schema nodig en goede begeleiding van een arts. Vaak is er bijvoorbeeld een steeds lagere dosering nodig van een middel. Helaas is dat niet eenvoudig, omdat pillen met een hele lage dosering niet te krijgen zijn. Natuurlijk lukt het wel om een halfje of een kwartje van een tablet te nemen. Maar een achtste pil wordt al lastiger. Laat staan dat je een pil in twintig stukjes moet gaan snijden of de korreltjes in een capsule moet gaan tellen. Zelf voor apotheker spelen is geen goed idee. Daarom kun je beter in overleg met een arts afbouwen zodat je een recept krijgt voor een zogeheten bereiding op maat bij de apotheek.
Meer informatie?
Gebruik je antidepressiva en heb je daar vragen over? Lukt het je niet om je medicijngebruik af te bouwen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.