Of iemand een angstig karakter heeft kan vastgesteld worden met een aandachtstaak of vragenlijsten, maar naar nu blijkt ook met een EEG-meting. De gedachten van mensen met angst dwalen vaak af, dit is herkenbaar in MRI-beelden, zo blijkt uit onderzoek van Universiteit Leiden.
Het vermijden van bedreigende situaties
Mensen met angst hebben een neiging om bedreigende situaties te vermijden. Zo kijken ze bijvoorbeeld snel weg wanneer ze een foto met lichamelijk letsel waarnemen. Als gevolg hebben ze een sneller reactievermogen wanneer ze een puntje onder foto’s moeten signaleren. Dit blijkt uit het onderzoek. Eerst werden de deelnemers ingedeeld als meer of minder angstig op basis van vragenlijsten. Vervolgens deden ze mee aan een test met foto’s en puntjes. Hierbij werd een EEG van hun hersenen gemaakt om de hersenactiviteit zichtbaar te maken. In het EEG werd dit vermijdende reactiepatroon herkend en konden de resultaten van de aandachtstaken en de vragenlijsten aan de EEG- en fMRI-metingen gekoppeld worden.
Focus op gedachten
Angst is vaak moeilijk te begrijpen voor andere mensen. Mensen die last hebben van angst focussen vaak teveel op hun gedachten, dit belemmert hen om een taak waarvoor aandacht nodig is optimaal uit te voeren. Deze gedachtendwaling leidt tot een zichtbare afwijking in fMRI-scans van mensen met angst. Vermoedelijk hangt dit samen met de controlekamer in het brein: de prefrontale cortex. Is het probleem misschien een gebrek aan controle over aandacht wat het probleem is bij mensen met angst en faalangst? Is dit gebrek aan controle dan weer het gevolg van angstige gedachten?
Verder onderzoek
Iemand met angst zou baat kunnen hebben bij angst- en aandachttraining. Echter, het is belangrijk om verder onderzoek uit te voeren naar hoe aandacht controle werkt bij mensen met een angstig karakter, om hier meer uitspraken over te kunnen doen.
Contact
Wat als je angst ervaart en het je leven belemmert? Misschien heb je dan wel te maken met een angststoornis. Worstel jij met angststoornissen en wil je graag in gesprek met een professional? Bel 088 226 76 26 of mail ons.
Bron: Universiteit Leiden