Kinderen met ADHD hebben kleinere hersenen dan hun leeftijdsgenoten zonder ADHD. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen. Vijf hersendelen zijn kleiner, met name de amandelvormige kern (amygdala) is relatief klein. In dat hersengebied zit emotieregulatie, en het regelt remmingen en impulsiviteit.
De analyse van het onderzoek bevestigt dat adhd’ers gemiddeld genomen duidelijk anatomisch andere hersenen hebben en dus dat ADHD een hersenaandoening is. “Dat kan helpen het stigma van ADHD te verminderen en de stoornis beter te begrijpen.” schrijven onderzoekers in het wetenschappelijke blad The Lancet Psychiatry.
Kleine verschillen
De onderzoekers kwamen achter de verschillen in hersenvolume door 23 eerdere onderzoeken te vergelijken, waardoor een grote, internationale onderzoekspopulatie ontstond. Ze benadrukken dat de verschillen heel klein zijn.
Kinderen met ADHD diagnose
Het doel van het hersenonderzoek is een manier te vinden om aan de hand van hersenscans een diagnose te kunnen stellen. Volgens Martine Hoogman (verbonden aan het Radboudumc) is het lastig om met hersenscans een diagnose te stellen. “Er is veel individuele variatie in hersenvolumes. Wat wij nu zien is een duidelijk verschil tussen de gemiddelden van mensen met en zonder ADHD. De variatie is echter te subtiel om dat ook te kunnen gebruiken voor de diagnose bij individuen.”
Er is dus voorzichtigheid geboden in diagnose. Want een verkeerde diagnose kan uiterst schadelijk zijn voor kinderen.
Bron: NRC – ‘Verschil in hersenen gevonden bij kinderen met ADHD