Autisme, een andere manier van denken

autisme neurodiversiteit

Wat als de wereld zou stoppen met het zien van autisme als abnormaal? Veel mensen met het Asperger-syndroom of autisme omhelzen hun toestand. Zij zoeken respect voor ‘neurodiversiteit’, geen behandeling.

Diagnose Autisme Spectrumstoornis

Toen Dawn-joy Leong op veertig jarige leeftijd werd gediagnosticeerd met het Asperger-syndroom had ze het gevoel dat er iets ontbrak. De beschrijving was te pathologisch, te geconcentreerd op de gebreken. Alles wat ze van zichzelf waardeerde, inclusief hoe ze de wereld zag – patronen binnen patronen – werd een tekortkoming genoemd.

Geen handicap

Ze dacht niet dat ze een handicap had. Dat ze uitdagingen heeft is zeker: in een drukke kamer zijn, is als het ervaren van een Wagner-opera, een bombardement van geluid vanuit elke richting. Ze is liever ergens waar het stiller is, waar ze gesprekken kan onderscheiden, alsof ze de harmonieën van een vierdelig Bach-stuk uitkiest.

Neurodiversiteit

In haar onderzoek kwam ze voor de eerste keer ‘neurodiversiteit’ tegen. Een radicaal eenvoudig concept, bedacht door de Australische socioloog Judy Singer in de jaren negentig. Dit concept stelt dat neurodiversiteit verklaart dat aandoeningen zoals autisme natuurlijke hersenvariaties zijn, en geen hersenaandoeningen.

“Meer weten over neurodiversiteit veranderd mijn leven”, zegt Leong. “Ik was niet ziek. Het is gewoon een neurologisch verschil. Het is net alsof je een Mac-computer hebt terwijl andere mensen Windows gebruiken. ”

Ze stopte met het gebruik van labels als ‘hoogfunctionerend’ en ‘laagfunctionerend’. Ze definiëren iemands capaciteiten aan de hand van hoeveel ze “neurotypisch” gedrag kunnen nabootsen – de naam die wordt gegeven aan mensen met neurologisch veel voorkomende hersenen.

Andere ervaring wereld

Autisten ervaren de wereld anders. Mensen noemen haar hoogfunctionerend en zeggen: “Je lijkt niet autistisch! Je bent zo normaal! ” Dat wekt irritatie: “Het is geen compliment. Voor mij is het hetzelfde als zeggen: ‘Je lijkt geen Chinees te zijn, je bent zo Westers!’ ”

Contact

Het Autisme Kenniscentrum is er voor volwassenen vanaf 18 jaar met een Autisme Spectrumstoornis (ASS). Heb je (een vermoeden) van Autisme Spectrumstoonis bel 088-226 76 26 of mail ons.

Bron: Origineel en uitgebreid artikel : sms.com.au

Meer over: Autisme, Autisme Kenniscentrum, Nieuws
Bijgewerkt: 7 januari 2019