Blog : Systeemtherapie, aandacht besteden aan de emotieregulatie en zet vaker de hechtingsgerichte bril op.

systeemtherapie

Als therapeut bij Dokter Bosman heb ik twee functies die mij aan het hart gaan. Ik ben niet alleen Mindfulnesstrainer voor kinderen en hun ouders maar ook in opleiding tot systeemtherapeut. Ondanks dat deze twee gebieden veel van elkaar lijken te verschillen probeer ik beiden te versmelten in wat ik wil uitdragen als therapeut.  

Verbinding tussen gezinsleden

Binnen de gezinnen die ik ontvang is veel te ontdekken. Aan de ene kant bestaan er kindfactoren zoals ontwikkelingsproblemen en aan de andere kant bestaan er systeemproblemen. Immers, ouders hebben ook te dealen met hun eigen geschiedenis van herkomst en/of eigen problematiek(en) wat vervolgens doorwerkt in de relatie met hun kinderen. Kinderen confronteren je met je eigen binnenwereld en geschiedenis.

Wat doet systeemtherapie?

Bij systeemtherapie richten de gesprekken zich op hoe zwaar de opvoeding kan zijn. En bij welke gedragingen van de kinderen de emoties van ouders aangejaagd worden. Veel van de ouders die ik zie voelen zich machteloos. Zij zijn opzoek naar een nieuwe, andere verbinding met hun kind waarin ze zelf ook weer grip op het ouderschap ervaren. Een steunend netwerk en de samenwerking tussen ouders is belangrijk. Ook als ouders gescheiden zijn. De eigen emotieregulatie van ouders is ook belangrijk. Deze informatie is voor mij van belang om het gezin weer in de eigen kracht te kunnen zetten.

Voorbeeldfunctie als ouder

Wat ik belangrijk vind om uit te dragen in mijn rol als Mindfulnesstrainer en in mijn rol als systeemtherapeut is de verbinding die plaatsvindt tussen gezinsleden enerzijds en de mogelijkheid om aandacht te geven aan emoties, lijfelijke signalen en gedachten anderzijds.

Je kunt kennis van zaken over elkaar hebben in je gezin, maar een vriendelijke, milde en accepterende houding aannemen is vaak nog lastiger. De meditatie oefeningen kunnen hierbij helpen. Dit levert dan ook meer zelfcontrole over eigen emoties als ouder. Tot slot is alles wat je als ouder zelf leert over het reguleren van je emoties en in het verzoenen van conflicten iets wat je kunt uitdragen naar je kind.

Perspectieven naast elkaar.

Hoe kunnen er verschillende perspectieven naast elkaar bestaan in een gezin zonder dat het escaleert? Voor iedereen binnen de hechtingsrelatie is het belangrijk om zich geliefd en geaccepteerd te voelen. Als dit niet gebeurt reageren mensen hier vaak defensief op. In mijn volgende blog zal ik hierover een casus introduceren.


Meer over: systeemtherapie
Bijgewerkt: 15 september 2017