Campagne om angststoornis bespreekbaar te maken

angststoornis taboe

Een angststoornis is een veelvoorkomende aandoening in Nederland. 20% van volwassenen krijgt ooit te maken met een vorm van een angststoornis of aandoening. Toch is het voor deze mensen vaak lastig om hierover te praten door stigma en schaamte. Om dit taboe te doorbreken start een campagne: ‘Hey! Het is oké, maak het bespreekbaar’ .

Het gesprek aangaan

De campagne is gestart om mensen open te laten zijn over psychische klachten, zoals een angst- of paniekstoornis of depressie. Vaak durven mensen hier niet open over te zijn. Echter, een gesprek met een vriend of je familie kan al een stap in de juiste richting zijn. Soms is praten voldoende indien je angstklachten ervaart. Maar professionele hulp kan ook nodig zijn. Hierbij geldt hoe eerder je hulp zoekt, hoe groter de kans dat de klachten minder worden. Het is dus belangrijk om het gesprek over angst- en paniekklachten op gang te brengen.

Angststoornissen in cijfers

Angststoornissen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. 12,5% van de vrouwen geeft aan last te hebben van een angststoornis, tegenover 7,7% van de mannen. Deze stoornissen ontstaan vaak al op jonge leeftijd, vanaf 15 jaar. Er is gebleken dat mensen met symptomen van een angststoornis minder last hebben hiervan wanneer zij erover praten. Hiernaast zorgt het uiten van deze problemen ook voor meer begrip uit hun omgeving, ervaart 59,9% van de jongeren en 63,9% van de vrouwen. Dit zorgt er op den duur weer voor dat de omgeving een rol kan spelen bij het bespreekbaar maken hiervan, doordat het op symptomen en signalen kan letten.

Laat jezelf zien

De komende weken laten mensen zien welke angst zij bij hun dragen, door middel van het dragen van verschillende t-shirts met Latijnse benamingen van paniek- of angststoornissen. Het doel hiervan is om mensen nieuwsgierig naar de betekenis te maken om gesprekken te stimuleren. De campagne wordt onder andere gesteund door Ronnie Flex, Dylan Haegens en Marjolijn van Kooten. De campagne maakt deel uit van ‘Hey het is oké’. Een platform om psychische aandoeningen bespreekbaar te maken en te normaliseren. Meer informatie is te vinden op www.heyhetisoke.nl.

Contact

Wat als je angst ervaart en het je leven belemmert? Misschien heb je dan wel te maken met een angststoornis. Worstel jij met angststoornissen en wil je graag in gesprek met een professional? Bel 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: Rijksoverheid

Meer over: Angst, Nieuws
Bijgewerkt: 3 april 2019