De Autismeweek 2020 heeft als thema PRIKKELS!

Van 28 maart tot en met 4 april 2020 vindt de Autismeweek plaats met als thema: prikkels! De Autismeweek wordt jaarlijks georganiseerd rond Wereld Autisme Dag 2 april.

Prikkels

Een prikkel is informatie die binnenkomt via onze zintuigen. Bijvoorbeeld licht, geluid, geur, pijn, en temperatuur. Mensen met autisme reageren vaak anders op prikkels dan mensen zonder autisme. De onderlinge verschillen zijn daarbij heel groot. Zo zoekt de één prikkels actief op, terwijl de ander ze juist zoveel mogelijk uit de weg gaat. En de één wordt keer op keer overweldigd door prikkels, terwijl de ander veel prikkels juist niet waarneemt. Mensen met autisme en een verstandelijke beperking lijken extra kwetsbaar te zijn voor problemen op het gebied van prikkelverwerking.

Burn-out

Overigens zijn mensen met autisme zeker niet de enigen die last kunnen hebben van over- of onderprikkeling. Ook mensen met andere diagnoses hebben er vaak mee te maken, zoals personen met niet-aangeboren hersenletsel, een verstandelijke beperking, migraine, een posttraumatische-stressstoornis, dementie of hoogbegaafdheid. En steeds vaker wordt de vraag gesteld of het aantal prikkels in onze moderne maatschappij niet voor heel veel mensen ziekmakend is – en of er mogelijk een verband is met de forse stijging van het aantal personen met een burn-out.

NVA-symposium

Op zaterdag 28 maart 2020 vindt er een symposium plaats over dit onderwerp bij de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam, met gastoptredens van onder meer hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en Aaltje van Zweden, oprichter van stichting Papageno.

Meer over autisme lees je hier.

Bron: autisme.nl

Meer over: Autisme
Bijgewerkt: 28 januari 2020