Jasper, zijn autisme en vaderschap

Jasper is ervaringsdeskundige bij Dokter Bosman en sinds de start betrokken bij Vanuit autisme bekeken. Hij draagt bij aan de planvorming en het neerzetten van het perspectief van mensen met autisme. Zelf heeft hij een vorm van autisme.

Ervaringsdeskundige autisme

Jasper: “Vanaf de startfase zitten er mensen met autisme in het bestuur van Vanuit autisme bekeken. Ik ben daar een groot voorstander van. Het gaat immers over mensen met autisme. Die moet je erbij betrekken en dat is naar mijn idee aardig goed gelukt met het team.”

Ouderschap

Jasper heeft inmiddels een zoon van ruim vier jaar oud. Jasper en zijn partner hebben tijdens de zwangerschap intensief gesproken over zijn rol als ouder en zijn autisme. “Van te voren hebben we denk ik gedaan wat ieder jong stel doet tijdens de zwangerschap. Je leest je in en je hebt het erover met elkaar. Tijdens de bekendmaking van de zwangerschap was niet iedereen even enthousiast. ‘Oh, is dat wel zo’n goed idee’ kregen we wel eens te horen.”

Professionele hulp

“Ik heb vaker gezien dat het ouderschap bij verschillende mensen met autisme niet vlekkeloos verliep. Daarom hebben we vanaf het prille begin professionele hulp ingeschakeld. Vooral om het contact tussen mij en mijn zoon tot stand te brengen. Dat ging namelijk niet vanzelf. Onze zoon was vier maanden toen we begonnen met speltherapie (een spel als middel om een kind beter te begrijpen en te helpen). De speltherapeut weerspiegelde wat er gebeurde. Ik had te maken met allerlei angsten. Die angsten bleken niet reëel te zijn, maar verhinderden wel het contact met mijn zoon. We hebben 2,5 jaar lang deze sessies gevolgd en ik kan zeggen dat ik nu een goede band heb met mijn zoon.”

Tip

Voor aanstaande ouders met autisme heeft Jasper nog een tip: “Er is een heel mooie handreiking: autisme en ouderschap. Deze tip geef ik altijd mee als iemand met autisme een kind verwacht. Ook zijn we vroeg gestart met hulpverlening om een band te krijgen met mijn zoon. Tijdens de zwangerschap zijn we ook extra begeleid door de verloskundige.”

Meer over: Autisme, Nieuws
Bijgewerkt: 16 oktober 2020