‘Jongeren met een depressie zoeken te laat hulp’

depressie
“Jongeren met een depressie zoeken te laat professionele hulp. Ze hebben onterecht geen hoop dat een behandeling kan helpen.” Aldus Yvonne Stikkelbroek, psychotherapeut aan de Universiteit Utrecht.

Stikkelbroek promoveert 22 april op onderzoek naar depressies bij jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud. Ze onderzocht onder meer welke jongeren meer kans hebben op het ontwikkelen van een depressie.

“Opvallend en hoopgevend hierin is de veerkracht die ik bij jongeren zag. Zo leidde een verpletterende ervaring als het verliezen van een van de ouders gedurende de jeugd, niet tot een groter aantal psychiatrische diagnoses tijdens de volwassenheid”, aldus Stikkelbroek.

“Tegelijkertijd bleek het overlijden van een ouder wel van grote invloed op het ontwikkelen van angstige en depressieve gevoelens bij jongeren die vóór het overlijden al deze gevoelens vertoonden.”

Herken de signalen van een depressie

Jongeren zullen niet snel zelf denken dat ze kampen met een depressie. Ook voor hun omgeving is het lastig te herkennen. Maar wanneer klachten als toenemende vermoeidheid, concentratieproblemen, hopeloosheid en somberheid steeds vaker de boventoon voeren, dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Neem depressieve klachten serieus voordat ze overgaan in een depressie.

Dokter Bosman staat voor je klaar

Heb jij een vermoeden dat jouw kind kampt met depressieve gevoelens en wil je graag in gesprek met een professional, neem vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je graag van advies. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel dan 088 226 76 26 of meld je hier aan.

Bron: www.uu.nl

 

Meer over: Nieuws
Bijgewerkt: 18 april 2016