KIJKTIP Pointer Checkt: klopt de informatie op ADHD-TikTok?

We zijn steeds bewuster bezig met onze mentale gezondheid. Dat blijkt ook uit de vele video’s over dit onderwerp die rondgaan op social media. Van ADHD tot ‘stored trauma’ en van hormooncoaches tot transgenderzorg: heel vaak zijn de stellige claims die in video’s op social media worden gemaakt niet op wetenschappelijke feiten gebaseerd.

TikTok video’s ADHD

Op TikTok zijn er veel video’s met soms miljoenen views, waarin symptomen van ADHD worden beschreven. Hierdoor denken jongeren vaak dat zij een ADHD-diagnose (nodig) hebben. Maar is dat goed of juist niet? En wat klopt er eigenlijk van de symptomen die in de video’s worden beschreven? Dat zie je in deze aflevering van Pointer Checkt.

Wat is waar?

Op social media komt een grote stroom aan berichten voorbij, maar hoe weet je wat ervan klopt? TikTok-factchecker Marieke Kuypers neemt je mee in haar strijd tegen desinformatie. In deze serie van Pointer Checkt gaat ze op zoek naar de feiten en wetenschappelijke onderbouwing bij veel gedeeld video’s over mentale gezondheid en (zelf)zorg. Kun je er door TikTok achterkomen of je ADHD hebt? Wat zijn de meest gedeelde valse claims over transgendermensen en -zorg? Kan een trauma leiden tot fysieke klachten? En kunnen de soms vage gezondheidsklachten van vrouwen worden verklaard door hormonale schommelingen?

Bron en uitgebreid artikel : pointer.kro-ncrv.nl

Meer over: ADHD, Nieuws
Bijgewerkt: 16 maart 2023