Meer aandacht voor coronavisrus dan voor de griep. Waarom?

Het coronavirus wordt overal op de voet gevolgd. In Nederland zijn nu achttien mensen besmet, wereldwijd bijna 90.000. In totaal zijn 3000 mensen aan het virus overleden, meer dan 45.000 mensen zijn genezen.

Griepseizoen

Ter vergelijking: in het vorige griepseizoen werden in Nederland alleen al 400.000 mensen ziek en overleden er 2900 mensen meer dan statistisch verwacht mocht worden. Waarom is er in vergelijking met griep dan zoveel aandacht voor het coronavirus?

“Vooral omdat het om een nieuw soort coronavirus gaat, dat zich in China snel heeft kunnen verspreiden”, zegt viroloog Marion Koopmans, die binnen het onderzoek naar virusverspreiding wereldwijd een vooraanstaande rol heeft. “Het is dus een virus waar, anders dan bij griep, nog niemand weerstand tegen heeft. En dat kan grote maatschappelijke gevolgen hebben.”

Als er niets zou worden gedaan om het coronavirus in te dammen, zouden heel veel mensen besmet kunnen raken. “Hoe snel dat gaat is lastig te zeggen, maar je moet rekening houden met een soort griepgolf, waarbij in het zwaarste scenario in korte tijd 50 tot 60 procent van de bevolking ziek wordt”, legt Koopmans uit.

“We proberen het virus in te dammen zodat we het beter aankunnen en er meer tijd is om te zoeken naar mogelijkheden voor behandeling of vaccins.”

Sterftecijfer

De meeste mensen worden niet ernstig ziek. Uit Chinese cijfers blijkt dat het aantal sterfgevallen onder griep- en coronapatiënten op zo’n 2 procent van alle patiënten ligt. Voor griep ligt het een stuk lager.

Ouderen lopen meer risico. Onder 70- en 80-jarigen ligt is het sterftecijfer onder coronapatiënten veel hoger dan bij griep: zo’n 15 procent van de ouderen overlijdt. Maar Koopmans wijst erop dat dat cijfer niet heel betrouwbaar is. “Mogelijk zijn ouderen die heel weinig klachten hadden niet in de cijfers meegeteld. Op het cruiseschip Diamond Princess waren relatief veel ouderen besmet, en het aantal sterfgetallen onder die groep ligt daar veel lager. Maar we houden er wel rekening meteen hoger sterftecijfer dan bij griep.”

Onderzoek

Volgens onderzoek zijn de sterftecijfers bij griep onder ouderen relatief laag: tussen de 1 en 2 procent. Dat komt omdat mensen van jongs af aan antistoffen hebben opgebouwd tegen griep. Ook krijgen kwetsbare groepen vaak de griepprik. Tegen corona is zo’n vaccin er nog niet.

Het is niet zozeer de angst dat mensen er aan dood kunnen gaan, maar vooral de schaal waarop mensen ziek worden, die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zorgen baart.

Het hele artikel lees je hier.

bron: nos.nl

Meer over: Angst, Nieuws
Bijgewerkt: 3 maart 2020