Ook positieve kanten voor mensen met autisme tijdens corona

Niemand heeft het makkelijk tijdens de coronacrisis maar voor mensen met autisme is het soms extra zwaar. Veel mensen met autisme zijn angstig voor de toekomst waardoor de huidige periode extra lastig kan zijn. Toch zijn er ook positieve kanten.

Biologische angst voor toekomst

Ook de onduidelijkheid, het gebrek aan duidelijk kaders en de veranderende regels zoals rondom de mondkapjes kunnen negatief worden ervaren door mensen met autisme.  De gebruikte beeldspraak zoals bijvoorbeeld  “we wassen onze handen stuk” van premier Rutte wordt  niet goed begrepen.  Het ontbreken van perspectief, een duidelijk eindpunt, heeft een grote impact op deze groep die een soort biologische angst voor de toekomst kunnen hebben.

Gevoel van onbegrip

Een ander probleem kan het gevoel van onbegrip voor de medemens zijn. Wat de meeste mensen met autisme niet begrijpen, is waarom mensen zich niet aan de regels houden.  Gemiddeld genomen gaan zij de supermarkt in, volgen de pijlen, dragen ze een mondkapje, maken ze het mandje of de winkelwagen schoon, houden ze afstand en vermijden ze mogelijke sociale interacties. Zij kunnen soms niet begrijpen waarom anderen dat niet doen?

Positieve kanten

Toch zijn er mensen met autisme die de gedeelte lockdown en het thuiswerken niet alleen nadelig vinden. Door corona worden hun sociale vaardigheden minder vaak op de proef gesteld en wordt er verwacht dat ze gestructureerd handelen. Online is  minder sociale interactie of non-verbale communicatie wat soms lastig wordt gevonden of niet goed wordt begrepen door hen.

Contact

Heb je last van een angst, depressie of een burn-out? Vraag je huisarts om een verwijzing. Wil je graag in gesprek met een professional? Neem contact op met Dokter Bosman. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron en uitgebreid artikel: nos.nl 

Meer over: Autisme, Nieuws
Bijgewerkt: 6 november 2020