Passende hulp nodig bij kinderen met problemen

kinderen problemen

December is voor kinderen met problemen thuis vaak een lastige tijd van het jaar. Hoe deze kinderen met problemen het beste geholpen kunnen worden, hangt af van het aantal problemen waarvan zij last hebben. Dit blijkt uit nieuw onderzoek.

Psychologische hulp beter afstemmen

De hulp die kinderen ontvangen bij problemen thuis moet beter afgestemd worden op de behoeften van de kinderen. Ook moet het zich richten op alle probleemgebieden die het kind ervaart. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat hoe meer problemen kinderen thuis hebben, hoe lager het rapportcijfer is dat zij hun leven geven. Kinderen die thuis op 1 of 2 problemen stuiten, willen vooral dat deze specifieke problemen opgelost worden. Als er thuis bijvoorbeeld minder ruzie is, voelen de kinderen zich vaak beter.

Kinderen die last hebben van meerdere problemen, hebben vooral last van het effect dat deze problemen hebben op de sfeer thuis maar ook op hun ouders. Zij ervaren vaak dat hun ouders te weinig aandacht aan hen schenken, durven geen vriendjes mee naar huis te nemen en hebben vaak geen andere volwassenen die er voor ze zijn. Deze kinderen willen vooral dat hun ouders geholpen worden bij de opvoeding, naast dat de specifieke problemen opgelost worden. Dat geeft de ouders immers meer ruimte om er voor de kinderen te zijn.

Thuissituatie en sociale omgeving

De hulp die deze kinderen ontvangen moet afgestemd worden op de soort en het aantal problemen die er spelen in de thuissituatie, passende hulp dus. Dit blijkt uit een onderzoek waarbij de kinderen werd gevraagd wat hun belangrijk vinden. Ook geldt dat een prettige thuissituatie en een goede sociale omgeving belangrijk zijn voor de ontwikkeling van deze kinderen en hun geluk.

Hoe wij kunnen helpen

Heb jij of je kind last van psychische problemen? Wat kun je dan doen? Wij kunnen helpen. Wij bieden geen gewone zorg, maar maatwerk. Wij hebben een flexibel behandelaanbod die aangepast wordt aan de wensen van de cliënt. Bij ons gaat psychologische zorg hand in hand met een praktische en positieve aanpak. Wij stimuleren jouw talenten en helpen jou en je omgeving omgaan met dat waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt. Jouw situatie, kracht en talent zijn voor ons het uitgangspunt. Wij kiezen altijd voor een persoonlijke aanpak. 

Als eerste GGZ-organisatie in Nederland werken we bovendien met Positieve Gezondheid. Gezondheid wordt daarbij niet langer gezien als de af- of aanwezigheid van ziekte, maar als het vermogen van mensen om met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen en veranderingen om te gaan en zoveel mogelijk zelf de regie te voeren. Dit betekent dat cliënten meepraten over hun behandeling.

Contact

Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons. De eerste stap is altijd een bezoek naar de huisarts voor een verwijzing.

Bron: De Kinderombudsman

Meer over: Kinderen en Jeugd, Nieuws, positieve gezondheid
Bijgewerkt: 18 december 2019