Jonge kinderen kunnen psychische problemen hebben waaronder sociale-, emotionele- en gedragsproblemen die hen belemmeren in hun functioneren. Onderzoek naar psychische problemen bij peuters en kleuters na een verwijzing voor behandeling is beperkt. Promovendus Frederike Scheper aan het Amsterdam UMC, beschrijft in haar proefschrift een onderzoek naar het beloop van psychische problemen bij deze jonge kinderen.
Het onderzoek
Het onderzoek van Scheper heeft zich enerzijds gefocust op de rol van karaktereigenschappen bij deze psychische problemen en anderzijds op verstoord gehechtheidsgedrag en ontremd sociaal contact als gevolg van kindermishandeling. Bij het onderzoek zijn er 360 kinderen onderzocht bij de start van een behandeling en opgevolgd tot 3 jaar na de behandeling.
Zelfcontrole en emotieregulatie problemen
De specifieke karaktereigenschappen van kinderen met zelfcontrole en emotieregulatie problemen zijn gelinkt aan ernstige emotionele- en gedragsproblemen gedurende de behandeling en 3 jaar later. Depressie bij ouders van deze jonge kinderen is ook gelinkt aan een slechter resultaat van de behandeling na 3 jaar. Ook laat het onderzoek zien dat niet enkel bij kinderen in pleeggezinnen, maar ook bij thuiswonende kinderen, verstoord gehechtheidsgedrag voorkomt.
Meer aandacht
Relatief veel jonge kinderen laten ontremd sociaal gedrag zien. Dit houdt in dat ze te makkelijk met vreemden meegaan of zich opdringen aan buitenstaanders. Echter, dit gedrag gaat niet altijd samen met verwaarlozing of mishandeling. Scheper is daarom van mening dat er bij de diagnostiek en behandeling van jonge kinderen breed moet worden gekeken. Ook moet er aandacht voor de karaktereigenschappen van deze kinderen komen en ontremd sociaal contact, naast problematische gehechtheid, eventuele ontwikkelingsstoornissen en eventuele psychische problemen bij de ouders van het jonge kind.
Contact
Vermoed je dat je kind psychische problemen heeft? En wil je in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.
Bron: VUmc