Vaccinaties bij kinderen veroorzaken geen autisme

Vaccinaties autisme

De BMR-vaccinatie bij kinderen veroorzaakt geen autisme. Dit blijkt uit een nieuwe grootschalige studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Internal Medicine.

Het onderzoek

Onderzoekers in Denemarken hebben meer dan 650.000 kinderen gevolgd om tot deze conclusie te komen. De kinderen zijn allemaal tussen 1999 en 2010 geboren en werden gevolgd tot 2013. Hierbij werd gekeken naar de diagnose van autismespectrumstoornis onder deze kinderen. Ook werd gekeken naar de risicofactoren die hiermee geassocieerd worden.

Bij 6517 kinderen werd een autismespectrumstoornis vastgesteld. De risicofactoren waar naar gekeken werd waren diagnoses van broers of zussen, de leeftijd van de ouders, vroeggeboorte of een laag gewicht bij de geboorte. Bij het vergelijken van kinderen die wel en niet ingeënt zijn tegen BMR (bof, mazelen en rodehond) blijkt dat er geen groter risico op autisme is bij kinderen die wel ingeënt zijn.

Vaccinaties verhogen risico op autisme niet

Dezelfde onderzoekers hebben in 2002 al een vergelijkbaar onderzoek gepubliceerd. Toen werd er gekeken naar 537.000 kinderen, geboren tussen 1991 en 1998. Ook hier werd geconcludeerd dat vaccinaties het risico op autisme niet verhogen. Echter, na publicatie kwam er kritiek omdat er onvoldoende gekeken zou zijn naar kinderen die “gevoeliger” waren voor het krijgen van autisme na een vaccinatie. Door middel van de nieuwe studie kunnen de hypotheses en kritiek van mensen die anti-vaccinatie zijn ook weerlegd worden.

Alarmerende toename in kinderen met mazelen

Ondanks het vele wetenschappelijke bewijs dat er geen verband is tussen vaccinatie en autisme, zijn er nog steeds veel mensen die geloven dat er wel een verband is. Het idee dat er een link is tussen autisme en vaccinaties, stamt af van Britse arts Andrew Wakefield. Echter, zijn onderzoek werd teruggetrokken na ontdekking van vervalsing van data en de arts werd geroyeerd.

Vaccinatiegraad gedaald

Toch zijn er nog steeds mensen die hun kinderen niet laten vaccineren uit angst voor autisme. Als gevolg is er wereldwijd een toename in kinderen met mazelen. Volgens Unicef is deze toename alarmerend. Ook de Tweede Kamer waarschuwt dat ouders overtuigd moeten worden van het belang van vaccineren. Als 95% procent van de Nederlandse kinderen is ingeënt tegen ernstige ziekten is de kans op verdere besmetting vrijwel nul. Echter, in de afgelopen jaren is de vaccinatiegraad onder Nederlandse kinderen gedaald tot ongeveer 92 procent. Het belang van vaccineren moet onder de aandacht gebracht worden.

Contact

Twijfel je of jij of je kind autisme heeft? Dan kun je terecht bij het Autisme Kenniscentrum. Wij kunnen de diagnose stellen en bieden verschillende behandelmogelijkheden. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: Annals of Internal Medicine

Meer over: Autisme, Autisme Kenniscentrum, Nieuws
Bijgewerkt: 6 maart 2019