Vrouwen met autisme krijgen vaak verkeerde diagnose

Mensen met autisme krijgen vaak verkeerde diagnose. Bij vermoedelijk één op de drie mensen met autisme wordt aanvankelijk een verkeerde diagnose gesteld. Als je alleen kijkt naar vrouwen met autisme is dat bij bijna één op de twee. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Nederlands Autisme Register.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat autisme spectrumstoornissen (ASS) vaker voorkomen bij mannen dan bij vrouwen. Uit onderzoek weten we dat 20 procent van de mensen met een autisme spectrumstoornis vrouw is.  Dit zou wel eens een vertekend beeld kunnen zijn, want de diagnose lijkt in de praktijk wel vaker gemist te worden bij meisjes en vrouwen.

Het zou kunnen dat we autisme bij vrouwen gewoon minder snel onderzoeken, laat staan ontdekken. Wat in de toekomst misschien gaat helpen  om vrouwen sneller te diagnosticeren, is de toevoeging van overgevoeligheid voor prikkels aan de definitie van autisme in de DSM, het handboek voor psychiaters. Dit is vooral iets waar vrouwen met autisme last van hebben, dus dat zou tot meer diagnoses kunnen leiden’

Diagnose autisme bij vrouwen

De diagnose autisme kan voor zulke vrouwen een enorme opluchting zijn. Ze begrijpen nu waardoor ze zich altijd anders en onbegrepen hebben gevoeld. Sowieso is een diagnose autisme niet altijd kommer en kwel. Vrouwen met autisme zijn meestal eerlijk, trouw en hebben vaak veel humor. Ze bieden hun kinderen een veilig kader van rust, reinheid en regelmaat en zijn vaak heel goed in het bedenken van oplossingen.

Contact

Twijfel je of je autisme hebt? Dan kun je terecht bij ons. Wij kunnen een diagnose stellen en bieden verschillende behandelmogelijkheden. Je kunt bellen met 088 226 76 26 of ons mailen.  De eerste stap is altijd een bezoek naar de huisarts voor een verwijzing.

Meer over: Autisme, Nieuws
Bijgewerkt: 19 juni 2020