Stichting School & Veiligheid organiseert ieder jaar in september de Week Tegen Pesten. Dit jaar van maandag 26 t/m vrijdag 30 september 2022.
De Week Tegen Pesten is een landelijke projectweek die Stichting School & Veiligheid ieder jaar in de vierde week van september organiseert. De week staat helemaal in het teken van, je raadt het al: pesten. Er wordt speciaal voor deze week lesmateriaal ontwikkeld bij het thema van dat jaar. Dit is, samen met de activiteiten en posters, gratis beschikbaar.
Impact enorm
De impact op kinderen – en volwassenen – die gepest worden is enorm. Gepeste kinderen kunnen somber en angstig worden. Ze hebben vaak last van schaamte, slaapproblemen, bedplassen, lichamelijke klachten, zoals buikpijn, en ze halen minder goede resultaten op school. Sommige kinderen willen helemaal niet meer naar school en raken zelfs in een sociaal isolement. Soms zijn de problemen blijvend. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat volwassenen die als kind gepest zijn, een grotere kans hebben op depressie, angst en zelfs vaker zelfmoord plegen dan volwassenen die niet gepest zijn.
Ook aandacht voor pesters
Overigens zou het goed zijn om naast aandacht voor de slachtoffers van pesten, ook aandacht aan de pesters te schenken, al is dat gevoelsmatig wellicht wat lastiger. We weten uit onderzoek namelijk dat ook pesters te maken kunnen krijgen met negatieve consequenties, al zijn die van een heel andere aard dan bij mensen die gepest zijn. Pesters blijken vaker te spijbelen en vaker verslaafd te raken. Op lange termijn zien we dat pesters te maken krijgen met antisociaal gedrag en geweld. En dat zijn zaken waar we wil de maatschappij en de mensen zelf ook tegen willen beschermen.