Door hun slechte nachtrust geven mensen met ADHD sneller toe aan vreetbuien. Zo compenseren ze hun energietekort. Uit eerder onderzoek blijkt dat ongeveer 30 procent van de volwassenen met ADHD obesitas heeft.
Ook hier blijken slaapproblemen een rol te spelen. Een korte slaapduur kan het verband tussen ADHD en obesitas verklaren, doordat slaaptekort leidt tot vreetbuien en daardoor een toename van het gewicht.
ADHD en obesitas
Obesitas komt twee keer zo veel voor bij volwassenen met ADHD als gemiddeld in de Nederlandse bevolking. Bij 30 procent in plaats van 14 procent. Dat blijkt uit het onderzoek van van de Vrije Universiteit in Amsterdam.
In het onderzoek wordt een verband gelegd tussen obesitas en slaapduur. 80 procent van de mensen met ADHD kampt met inslaapproblemen. Zij slapen daardoor te kort. Dat geldt ook voor kinderen met ADHD, wat eerder al uitgebreid onderzocht was.
Compensatie energietekort
Omdat zij korter slapen, compenseren volwassenen met ADHD hun energietekort met vreetbuien, waardoor hun gewicht toeneemt. Uit andere onderzoeken blijkt ook dat mensen met ADHD gemiddeld meer tv-kijken en dus ook minder bewegen. Een derde verklaring is genetisch: er is een verband gevonden tussen ADHD en bepaalde varianten van de klokgenen. Deze zijn betrokken zijn bij het biologische ritme. Voor die mensen is het heel lastig om vroeg naar bed te gaan. Als ze dat doen, liggen ze uren wakker. De aanmaak van het slaaphormoon melatonine in de avond komt bij hen pas anderhalf uur later op gang.
Erger in het voorjaar
In het onderzoek komen meer aanwijzingen naar voren dat een verstoorde biologische klok en ADHD met elkaar verweven zijn. Uit analyse van vragenlijsten van een studie naar psychiatrische klachten onder volwassenen blijkt dat ADHD-symptomen in het voorjaar en de zomer verergeren ten opzichte van de herfst.
Specifieke symptomen als hyperactiviteit of onoplettendheid zijn nadrukkelijker aanwezig in de lente en zomer – als het ’s avonds dus lichter blijft waardoor slapen lastiger kan worden. Dat is van belang om bij onderzoek rekening mee te houden bij het stellen van een nieuwe diagnose.
Dragen medicijnen bij aan slaaptekort?
Cliënten met ADHD krijgen vaak methylfenidaat (ritalin) of andere stimulantia voorgeschreven om hun klachten te doen verminderen. Maar dragen die medicijnen zelf niet bij aan een slaaptekort? De literatuur is daar wisselend over. Het ene onderzoek zegt inderdaad dat de medicijnen leiden tot inslaapproblemen en dat je ze dus niet meer in de middag of avond zou moeten innemen. Andere studies concluderen juist dat de middelen bijdragen aan de nachtrust omdat je minder vaak wakker wordt.
Hoe is het slaapprobleem te behandelen?
Het is belangrijk dat deze cliënten een goede slaaphygiëne aanleren. Dat betekent: strakke regelmaat in slaap- en eettijden aanhouden, voldoende verduisterende gordijnen om te zorgen dat het niet te licht is in de slaapkamer en voor het slapen geen licht van schermen, zoals van telefoon of televisie.
Heb je ADHD en last van slaapproblemen. Neem dan contact op met je huisarts en vraag om een verwijzing. Verschillende professionals zijn bij Dokter Bosman gespecialiseerd in ADHD. Wil je meer weten? Mail ons of bel 088 226 76 26.
Bron: VU