Mensen met een slaaptekort zijn vaak minder sociaal en eenzamer. Hierbij vermijden ze interactie met andere mensen, op een manier die vergelijkbaar is aan die van mensen met sociale angst. Daarnaast worden mensen met een slaaptekort ook als sociaal onaantrekkelijker waargenomen dan mensen zonder slaaptekort. Dit blijkt uit onderzoek van de University of California.
Gevoelens van eenzaamheid
Uit het onderzoek blijkt dat mensen die een gebrek aan slaap hebben gevoelens van eenzaamheid ontwikkelen. Hiernaast blijkt ook dat mensen die wel voldoende hebben geslapen, na contact met iemand met een slaaptekort, ook gevoelens van eenzaamheid ontwikkelen. Het onderzoek toont dan ook aan dat er een wederzijdse relatie bestaat tussen sociaal isolement en slaaptekort.
Persoonlijke ruimte
Er werden hersenscans uitgevoerd bij de deelnemers, terwijl ze een video bekeken van een persoon die naar hun toe liep. De naderende persoon had een neutrale lichaamshouding. De deelnemers mochten hierbij op een stopknop drukken wanneer de naderende persoon in hun persoonlijke ruimte kwam. Bij de mensen met een slaaptekort, was de afstand waarop iemand in hun persoonlijke ruimte binnenviel, tussen de 18 en 60 procent groter.
Sociaal isolement en een vicieuze cirkel
Hiernaast blijkt dat een gebrek aan slaap een afstompende werking heeft op het deel van de hersenen die normaliter sociale betrokkenheid stimuleert. Dus, hoe minder slaap, hoe minder sociaal betrokken iemand wilt zijn. Dit leidt op zijn beurt ervoor dat iemand met slaaptekort als sociaal onaantrekkelijk wordt waargenomen. Hierdoor wordt het sociaal isolement nog groter. Dit leidt tot een vicieuze cirkel, die een verklaring kan vormen voor de toenemende eenzaamheid onder de algemene bevolking.
Naast sociaal isolement, depressie en angst, kan eenzaamheid ook leiden tot een vroegtijdig overlijden. Door eenzaamheid wordt het risico op vroegtijdig overlijden met meer dan 45% verhoogt. Het overlijdensrisico is hierbij bijna dubbel zo hoog als dat bij obesitas.
Contact
Heb je last van eenzaamheid of depressieve gevoelens? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.
Bron: express.live