ADHD heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen, onder andere op scholen en in de media. Toch is ADD, zeg maar de ‘rustige’ variant van ADHD, nog steeds vrij onbekend. Tirtsa Ehrlich, GZ psycholoog bij Dokter Bosman, behandelt veel kinderen en jongeren met AD(H)D en schreef een aantal boeken over het onderwerp. Ze vindt het belangrijk dat de groep kinderen en volwassenen met ADD niet vergeten wordt in de oktober ADHD-awareness maand.
ADHD zonder de ‘H’
ADHD is een verzamelnaam voor 3 verschillende beelden van ADHD. Een van die 3 is ADD, een afkorting van Attention Deficit Disorder. De letter H die wel in ADHD voorkomt, maar ontbreekt in ADD, staat voor hyperactiviteit en impulsiviteit. Kinderen en volwassenen met ADD hebben vooral moeite om zich te concentreren, ze zijn niet of veel minder hyperactief en impulsief. Het typische stuiterballengedrag van ADHD ontbreekt vaak. “Mensen met ADD kunnen wel op een andere, minder duidelijke manier hyperactief zijn”, legt Tirtsa Ehrlich uit. “Ze friemelen bijvoorbeeld voortdurend met iets of ze wiebelen met hun voeten. Ze kunnen ook drukke periodes hebben waarin ze veel praten of lichamelijk druk zijn.”
Alle Dagen Dromerig
In het bekende psychiatrische handboek de DSM-5 wordt ADD het ‘overwegend onoplettende beeld’ van ADHD genoemd. “ADD wordt ook wel met een knipoog Alle Dagen Dromerig genoemd”, zegt Ehrlich. “Iemand met ADD kan moeilijk de aandacht erbij houden als iets ze niet heel erg interesseert. Ze kunnen dromerig of afwezig zijn. Ze lijken niet te luisteren en komen vaak te laat. Vaak zijn ze ook vergeetachtig. Ze raken hun sleutels, telefoon en portemonnee kwijt omdat ze er niet met hun aandacht bij zijn als ze ergens hun spullen neerleggen.” Het verstrooide-professor-gedrag van iemand van ADD kan op familie, vrienden of collega’s soms overkomen als desinteresse of luiheid. Want waarom luistert iemand nou niet? Waarom doet hij nog steeds niet wat je al een paar keer hebt gevraagd? “Het is onmacht en geen onwil” zegt Ehrlich. “Bij ADD gaat iets anders met de boodschapperstofjes (neurotransmitters) in de hersenen. Daardoor kunnen mensen zich minder goed concentreren en zichzelf minder goed motiveren.”
Creatief
Hoewel het concentratieprobleem voorop staat bij ADD, betekent het niet dat iemand met ADD zich nooit kan concentreren. Integendeel, als ze ergens wél in geïnteresseerd zijn, dan kunnen ze hyperfocussen. “Ze zijn dan overgeconcentreerd en kunnen bijna niet meer afgeleid worden”, legt Erhlich uit. En in zo’n periode van hyperfocus kunnen mensen met ADD enorm veel werk verzetten. Ehrlich vindt het belangrijk om te benadrukken dat het hebben van ADD nog meer voordelen heeft. “Mensen met ADD zijn vaak erg creatief; ze bedenken oplossingen die niemand anders zou bedenken. Het is niet voor niets dat je in de reclamewereld en in de theaters relatief veel ADD ’ers tegenkomt.”
Contact
Heeft je kind (misschien) ADHD en wil je graag in gesprek met een professional? Neem vrijblijvend contact op met ons. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.
Tirtsa Ehrlich, GZ-psycholoog bij Dokter Bosman schreef een aantal boeken over AD(H)D:
- Wonderlijke wazigheid. Uitleg, adviezen, tips en trucs over ADD voor jongeren en hun omgeving
- ADDaisy of ADDavid. Voorlichtingsverhalen voor kinderen met ADD in de basisschoolleeftijd
- Zo snel als een… Ferry is zo snel als een Ferrari, want hij heeft ADHD