De kenmerken van ADHD zijn te verdelen naar problemen met aandacht, hyperactiviteit of impulsiviteit. Je kunt medicijnen gebruiken bij ADHD. In eerste instantie schrijft de huisarts vaak een kortwerkend medicijn voor. Meestal is dit Ritalin, met de werkende stof Methylfenidaat. Ritalin wordt volledig vergoed uit de basisverzekering. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een aanvullende verzekering?

ADHD medicatie

De meeste medicijnen voor ADHD hebben methylfenidaat als werkzame stof. Dit is te vinden in onder anderen: Concerta, Equasym, Kinecteen, Medikinet en Ritalin. Een andere werkzame stof die wel eens voorgeschreven wordt, is dexamfetamine. Enkele van bovenstaande medicijnen worden door de basisverzekering vergoed. Wel geldt er dan een eigen risico of eigen bijdrage. Vanuit de basisverzekering wordt Ritalin, Dexamfetamine en Medikinet vergoed. Voor andere ADHD-medicatie betaal je een eigen bijdrage, zoals Strattera of Concerta

Kortwerkende en langwerkende medicijnen

Er bestaan twee verschillende soorten ADHD-medicijnen: kortwerkend en langwerkend. In eerste instantie schrijft de huisarts vaak een kortwerkend medicijn voor. Meestal is dit Ritalin, met de werkende stof Methylfenidaat. Ritalin wordt volledig vergoed uit de basisverzekering.

Maar gebruikt je kind een langwerkend medicijn, zoals bijvoorbeeld Amfexa, Strattera of Concerta? Dan moet je een deel van de kosten zelf betalen, de eigen bijdrage. Heeft je verzekeraar een preferentiebeleid? Dan krijg je alleen het middel vergoed dat de voorkeur heeft van je verzekeraar (meestal het goedkoopste middel). Andere medicijnen moet je dan helemaal zelf betalen.

Eigen risico

Voor zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering betaal je het eigen risico. In 2019 is dit 385 euro. Dit betaal je eerst zelf voor zorg uit de basisverzekering, voordat de zorgverzekeraar de zorgkosten vergoedt. Voor de zorg voor je kind (onder de 18 jaar) geldt dit gelukkig niet. Pas als je kind 18 jaar of ouder is, geldt het eigen risico.

Eigen bijdrage medicijnen

Wat nieuw is komend jaar, is dat de eigen bijdrage voor medicijnen uit het preferentiebeleid van verzekeraars, gemaximeerd is tot 250 euro per jaar. Stel dat de kosten voor de medicijnen in totaal 350 euro bedragen in 2019, komt 100 euro ten koste van je verzekeraar. Je betaalt dus maximaal 250 euro zelf. Dit geldt dus wel uitsluitend voor de voorkeursmedicijnen van je verzekeraar.

Aanvullende verzekering voor eigen bijdrage

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de eigen bijdrage zelf te betalen, maar vaak is het voordeliger om hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten. Bij de keuze voor een verzekeraar en aanvullend pakket, kijk je natuurlijk naar de premie die je moet betalen. Maar er zijn nog een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden, zoals of er sprake is van medische selectie, en op welke manier je de medicijnen kunt bestellen.

Medische selectie en vergoeding ADHD medicatie

Steeds meer verzekeraars selecteren op ADHD. Er mag geen medische selectie plaatsvinden voor de basisverzekering. Wel kan het zijn dat een zorgverzekeraar je weigert voor een aanvullende verzekering. Een aantal verzekeraars wil daarom meer weten over degene die de medicijnen gebruikt. Aan de hand van de antwoorden bepaalt de verzekeraar dan of je de zorgverzekering kunt afsluiten of niet. Goed om te weten dat als de verzekeraar je afwijst, je altijd een lager pakket aangeboden krijgt waar je wel voor geaccepteerd wordt. Een overzicht van zorgverzekeraars die een aanvullende verzekering hebben voor de vergoeding van ADHD medicatie vind je hier.

Contact

Vermoed je dat jij of je kind ADHD heeft? Neem dan contact met ons op. Bel dan 088 226 76 26 of mail ons.

Meer over: ADHD, Nieuws, zorgverzekering
Bijgewerkt: 3 december 2018