Wat zijn de gedragskenmerken van autisme?

De diagnose autisme wordt gesteld door een psychiater of een GZ-psycholoog aan de hand van een aantal gedragskenmerken. Iedere persoon met autisme is anders. GZ-psycholoog Cleo Woldberg van ons Autisme Kenniscentrum in Zwolle vertelt er meer over en geeft de vier belangrijkste kenmerken.

Wat is autisme

Autisme is een aangeboren ontwikkelingsstoornis. Kinderen die autisme hebben ontwikkelen zich anders dan hun leeftijdsgenoten, op een ander tempo en in een andere volgorde. Hun hersenen verwerken alle informatie die binnenkomt op een andere manier. Dit kan verschillende per persoon heel verschillende gevolgen hebben.

Autismekenmerken komen bij alle mensen in meer of mindere mate voor. Zo vinden veel mensen het prettig om vaste routines aan te houden of om zich langere tijd intensief met één onderwerp bezig te houden. Ook problemen op sociaal gebied zijn veel mensen niet vreemd. Om in aanmerking te komen voor de diagnose autisme moeten deze kenmerken echter zorgen voor serieuze lijdensdruk of voor grote problemen op levensgebieden als werk, vrije tijd en relaties.

Vier belangrijke gedragskenmerken autisme

GZ-pyscholoog Cleo Woldberg geeft vier belangrijke kenmerken van autisme.

  1. De eerste is sociale wederkerigheid. Dus: hoe ga je om met vriendschappen? Hoe onderhoud je relaties? Lukt ‘t om je daartoe te verhouden. Neem je ook het initiatief. Vaak vindt iemand met autisme dat heel ingewikkeld;
  2. Maar ook de non-verbale communicatie. Kun je oogcontact maken? Kun je signalen aflezen aan iemands gezicht? Welke emoties merk je? Dat is voor iemand met autisme niet vanzelfsprekend. Je ziet gelukkig wel allerlei hulpmiddelen komen;
  3. Vaak is sprake van repetitief gedrag. Iemand houdt er bijzondere verzamelingen op na. Weet alles over modeltreintjes. Maar dan ook echt alles. Je ziet het ook bij jonge meisjes die extreem geïnteresseerd kunnen zijn in paarden. Of Disney-figuren. Dat alles daarom draait. Verzamelwoede, obsessieve belangstelling voor onderwerpen: dat is wel een kenmerk;
  4. Ook belangrijk is de prikkelgevoeligheid. Vaak hebben ze last van geluiden. Zoals een tikkende verwarmingsbuis. Maar ook ondergevoeligheid kan een rol spelen. Dat iemand middenin de winter in een T-shirt naar buiten gaat en dan niets voelt. Ook dat komt voor.

Contact

Twijfel je autisme hebt? Dan kun je terecht bij het Autisme Kenniscentrum. Wij kunnen de diagnose stellen en bieden verschillende behandelmogelijkheden. Bel ons op 088 226 76 26 of  mail ons.

 

Bijgewerkt: 29 januari 2019