Er is een nieuwe zorgstandaard ADHD beschikbaar.  Deze zorgstandaard brengt de adviezen van alle richtlijnen van de organisaties die betrokken zijn bij de ADHD-zorg samen. Cliënten en hun ouders en waren nauw betrokken bij het maken van de standaard. Hun ervaringen en wensen zijn meegewogen in de adviezen.

Duidelijkheid over signalering, herkenning en diagnostiek

De laatste jaren is er in de media een uitgebreide discussie gevoerd over ADHD in relatie tot over- en onderdiagnostiek en een enorme groei van het gebruik van medicatie. Professor Willem Nolen, voorzitter van de werkgroep die de zorgstandaard samenstelde: “In de maatschappij lopen de opvattingen of ADHD te veel of te weinig wordt gediagnosticeerd, sterk uiteen. Volgens sommigen krijgen drukke kinderen krijgen véél te makkelijk het label ADHD opgeplakt en krijgen kinderen ook véél te snel medicatie. Anderen zijn juist van mening dat ADHD vaak gemist wordt. Soms blijkt het pas in de volwassenheid; vooral bij vrouwen, wordt ADHD vaak niet herkend.”

Zorgstandaard ADHD geeft handvatten

De zorgstandaard geeft duidelijke handvatten hoe onderdiagnostiek te voorkomen is door de signalen te herkennen die op ADHD zouden kunnen wijzen. En hoe met eenvoudige vragenlijsten op de mogelijkheid van ADHD te screenen. Ook kan overdiagnostiek worden voorkomen door de diagnose het liefst te stellen op basis van gestructureerde interviews met het kind en met de ouders. Bij voor­keur ook met een andere belangrijke volwassene die het kind kent, zoals de leerkracht.

Duidelijkheid over behandeling

Wanneer zet je bij ADHD psychotherapie in, wanneer medicijnen en wat kan er nog meer? De zorgstandaard bevat enkele stroomschema’s wanneer welke behandelvorm in aanmerking komt. Bij lichte vormen volstaat vaak voorlichting en het geven van adviezen. Bij meer ernstige ADHD komt intensievere behandeling in aanmerking. Dat hoeft lang niet altijd medicatie te zijn. Zo kunnen ook training en met name cognitieve gedragstherapie effectief zijn. Eventueel in combinatie met medicijnen.

Persoonlijke aanpak

De zorgstandaard is géén protocol. Centraal staat het begrip matched care: de zorgstandaard biedt de zorgverlener concrete handvatten waarmee deze in samenspraak met cliënt de behandeling individueel vorm kunnen geven. Doel is dat de cliënt kan omgaan met de problemen die hij/zij door ADHD in het dagelijkse leven ervaart, zoals schooluitval of problemen op het werk of in een relatie.

Bij Dokter gaat de psychologische zorg bij ADHD hand in hand met een praktische en positieve aanpak. Onze behandeling is erop gericht cliënten en hun  omgeving te leren omgaan met dat waar zij in het dagelijks leven tegenaan lopen.Wij zien de behandeling als een middel om cliënten te helpen hun persoonlijke doelen te bereiken.

bron: persbericht

Bijgewerkt: 8 februari 2019