Autisme werkt! Een ode aan de passie en de sterke eigenschappen van mensen met autisme. Fiona en Daphne vertellen over hun passie.
Fiona’s passie
Mijn passie is kleuren. Ik ben er nu 3 jaar mee bezig. In een periode dat het wat minder goed met mij ging, kreeg ik van iemand het advies om dit te proberen. En ik merkte dat ik het leuk vond om te doen. Ik ben begonnen met stiften en fineliners en dan vooral mandala’s. Sinds 2 jaar ben ik begonnen met potloden te kleuren omdat je daar veel meer mee kunt en heb ik inmiddels veel verschillende boeken met een variatie aan platen. Ik ben hier dagelijks mee bezig.
Ik vind het erg prettig om met mijn passie bezig te zijn, het helpt me om de gedachten in mijn hoofd soms stop te zetten en mijn angsten te verminderen, het is niet alleen het kleuren zelf maar ook kijken naar filmpjes op bv YouTube om te kijken welke boeken er zijn, nieuwe technieken te leren via tutorials, voorbeelden van anderen te zien, wat je kunt doen met welke materialen enz.
Daphne’s passie
Wat is jouw passie/talent en hoe heb je dat ontdekt.
Ik ben een energetisch healer en daarnaast maak ik sjamanistische voorwerpen. Rond 2002 heb ik een Reiki cursus gedaan. Daarna heb ik er jaren niets meer mee gedaan. In 2017 ben ik met het sjamanisme begonnen. In datzelfde jaar ben ik begonnen met de opleiding energetisch healer (vanuit het sjamanisme). Toen heb ik ontdekt dat ik hier erg goed in blik te zijn.
Sinds wanneer ben je ermee bezig?
Sinds 2017
Hoe is het om met je passie bezig te zijn?
Ik ga er helemaal in op! Het geeft mij energie en het helpt mij om juist intuïtief bezig te zijn. Een kant die in het dagelijkse leven al snel ondersneeuwt.
Bij deze herhalingen gebruik je diverse voorwerpen, waarvan ik de meeste zelf gemaakt heb. Tegenwoordig probeer ik ze op beperkte schaal ook te verkopen.
Hier kun je de voorwerpen zien die ik gemaakt heb.
Autisme werkt
Werknemers met autisme zorgen voor diversiteit in een bedrijf, een belangrijke grondstof voor innovatie. Veel mensen met autisme beschikken over positieve eigenschappen, zoals oog voor detail, eerlijkheid, loyaliteit en het vermogen om systemen te analyseren. Ook hebben zij vaak waardevolle ‘speciale interesses’, onderwerpen waar zij álles van weten. Daarnaast is een divers werknemersbestand een uiting van ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ steeds vaker één van de selectiecriteria voor aanbestedende partijen. Maar werknemers met autisme leveren ook op een andere manier voordeel op: bedrijven waar openlijk gesproken kan worden over beperkingen, kennen een betere werksfeer. Dit heeft minder verzuim door stress en ziekte tot gevolg. Bovendien stimuleert openheid over zaken die niet zo makkelijk gaan alle werknemers om na te denken over hoe zij optimaal kunnen presteren. Lees hier meer over autisme.