Autisme werkt! Een ode aan de passie en de sterke eigenschappen van mensen met autisme. Marques vertelt over zijn passie.
Passie voor taal
Toen ik een kind in mijn geboorteland Brazilië was, vond ik het altijd gaaf als ik iemand op tv zag die een andere taal sprak. Het was alsof die mensen een soort superkracht hadden en dat vond ik iets fascinerends. Ik weet nog steeds dat mijn vader, die gelovig was, een bijbel in het Engels als cadeau had gekregen. Ik heb weken met dat boek doorgebracht, proberen te raden wat die woorden betekenden. Mijn broer leende toen soms CD’s van internationale artiesten van zijn vrienden, maar ik was diegene die de CD’s altijd aan het luisteren was. Ik probeerde vaak de nummers mee te zingen door het lezen van de teksten in het CD-boekje. Ik weet nog steeds toen ik, volgens mij, 12 jaar oud was en MTV haar Braziliaanse zender begon. Ik wilde natuurlijk alleen de Amerikaanse ondertitelde series kijken, wat af en toe voor ruzies zorgde, aangezien dat we thuis één televisie hadden.
Vreemde taal in Brazilië niet gewoon
Later toen ik 13 was, kreeg ik Engels als vak op de middelbare school. Wat mij betrof mochten de lessen de hele dag duren, zo leuk vond ik die. Jammer dat het toenmalige Braziliaanse onderwijssysteem geen groot belang zag in het leren van vreemde talen. Dat is gelukkig sindsdien veranderd. Na het afronden van de Braziliaanse “high school” heb ik mijn ouders overtuigd om een cursus Engels voor me te betalen. Dat heb ik een semester gedaan.
Zelfstudie
Toen ik 21 was, werd ik door de universiteit aangenomen. De opleiding was Architectuur en Urbanisme, maar er bestond de mogelijkheid om (taal)cursussen te volgen bij de Faculteit van Letteren. Het ging om betaalde cursussen, maar studenten van de universiteit zelf kregen korting. Ik heb mijn moeder nogmaals overtuigd om de cursus Duits voor me te betalen. Sinds dag één heb ik die cursus met veel plezier gevolgd. De lessen vonden op zaterdag plaats en het was vaak aftellen tot het zover was. Na twee en half jaar heb ik de cursus afgerond. Toen kwam ik erachter dat het ook mogelijk was om een aantal vakken bij de Faculteit van Letteren te volgen en dat heb ik gedaan. Zo heb ik het Spaans ook geleerd. Na het Duits en het Spaans heb ik besloten om andere talen via zelfstudie te leren. En zo heb ik mezelf Nederlands geleerd. Toevallig was dit de reden waarom ik Nederlandse sites zoals “Hyves” ging bezoeken en zo heb ik mijn huidige partner leren kennen. Ik wilde eigenlijk de taal oefenen en heb zo de liefde gevonden.
Vreemde taal opent deuren
Talen leren is een passie, iets wat me ontspanning en plezier brengt. Ik kan er urenlang mee bezig zijn zonder dat ik dit in de gaten heb. En door een taal te leren leert men ook veel over de cultuur van het land waar deze taal wordt gesproken. Vreemde talen spreken kan ook “deuren en ramen openen” op sociaal en professioneel gebied. En weet je met welke talen ik tegenwoordig bezig ben? Het Pools en het Tsjechisch. Zeldzaam, weet ik, maar ongetwijfeld fascinerend! En als je ASS hebt kan dat ook in je voordeel werken. Alles heeft een goede kant, vergeet dat nooit!
Autisme werkt
Werknemers met autisme zorgen voor diversiteit in een bedrijf, een belangrijke grondstof voor innovatie. Veel mensen met autisme beschikken over positieve eigenschappen, zoals oog voor detail, eerlijkheid, loyaliteit en het vermogen om systemen te analyseren. Ook hebben zij vaak waardevolle ‘speciale interesses’, onderwerpen waar zij álles van weten. Daarnaast is een divers werknemersbestand een uiting van ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ steeds vaker één van de selectiecriteria voor aanbestedende partijen. Maar werknemers met autisme leveren ook op een andere manier voordeel op: bedrijven waar openlijk gesproken kan worden over beperkingen, kennen een betere werksfeer. Dit heeft minder verzuim door stress en ziekte tot gevolg. Bovendien stimuleert openheid over zaken die niet zo makkelijk gaan alle werknemers om na te denken over hoe zij optimaal kunnen presteren. Lees hier meer over autisme.