Hoe hechting in de kinderjaren je zelfbeeld beïnvloedt

hechting zelfbeeld

Hechting en je zelfbeeld hebben veel met elkaar te maken. Ervaringen in je vroege jeugd kunnen dan ook invloed hebben op je zelfvertrouwen, je leven en de manier waarop je met anderen omgaat.

Overtuigingen in je zelfbeeld

Overtuigingen in je zelfbeeld zitten diep van binnen. Deze overtuigingen zeggen dat je het niet waard bent om van gehouden te worden of dat je niet goed genoeg bent. Dit kan bijvoorbeeld zijn denken dat een ander het niet meent wanneer hij aardig is tegen je. Of dat niemand bereid zal zijn om te helpen als je hulp nodig hebt. Hierdoor heb je weinig vertrouwen in anderen en jezelf. Ook al zijn deze gedachten niet waar, kunnen ze wel zo voelen.

De invloed van hechting

Deze overtuigingen en dit zelfbeeld hebben alles te maken met hechting in je kinderjaren. Wanneer er in de kinderjaren met voldoende aandacht op je behoeftes gereageerd werd, dan werd je aangeleerd dat je liefde en aandacht verdient. Wanneer deze aandacht of zorg afwezig of onvoorspelbaar is, leer je dat je niet de moeite waard bent. Zo wordt ook het beeld dat je van anderen hebt bepaald. Wanneer jouw behoeftes met liefde beantwoord werden is de ander te vertrouwen, beschikbaar en open naar jou toe. Of de andere persoon is onbetrouwbaar, afstandelijk en afwijzend.

Hoe komt dit?

Als jong kind ben je afhankelijk van je verzorgers en ouders om in je primaire levensbehoeften zoals eten, drinken en slaap te voorzien. Hierdoor ben je erg kwetsbaar. Alles in je is gericht om je te binden aan een volwassene, want zonder deze volwassenen kan je niet overleven. Ook dienen deze volwassenen als je spiegel. Ze bevestigen je bestaan door je vast te houden, tegen je te praten en je aan te kijken. Hierdoor ontstaat er een veilige hechting. Dit betekent dat je ouders of verzorgers jou een veilige haven bieden waar jij als kind op terug kan vallen. Dit heeft een positief effect op je zelfbeeld. Zo leer je op jezelf en op anderen te vertrouwen.

Niet alleen je verzorgers hebben een grote invloed op je zelfvertrouwen. Vanaf een leeftijd van ongeveer zes jaar worden vriendschappen en ervaringen met leeftijds- en klasgenoten belangrijk. De manier waarop je gehecht bent aan je ouders is ook van invloed op je sociale vaardigheden. Dit is mede bepalend voor hoe je vrienden maakt, contact met anderen legt en probleemsituaties oplost. Dit werkt ook andersom. Wanneer een kind op school weinig aansluiting vindt, heeft dit een negatief effect op de hechtingsrelatie met je ouders, en de ontwikkeling van het zelfbeeld.

Onveilig gehecht, en nu?

Mocht je nou onveilig gehecht zijn: je hebt ervaren dat mensen (ouders/verzorgers) er niet altijd zijn als je ze nodig hebt, is het belangrijk je negatieve zelfbeeld om te zetten naar een gezond zelfbeeld. Dit kan je doen door middel van onvoorwaardelijke zelfwaardering. Je moet jezelf toestemming geven om bijvoorbeeld niet iets voor een ander te doen maar voor jezelf, of om de tijd te nemen. Het accepteren dat je bent wie je bent en de positieve en negatieve kanten die daarbij horen.

Contact

Heb je last van negatieve gevoelens of stress? Beïnvloeden deze gedachten je dagelijkse leven? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Lees hier het volledige artikel: psyned

Meer over: Kinderen en Jeugd
Bijgewerkt: 24 juli 2019