Heb jij last van een zomerdepressie?

zomerdepressie

Meer dan tienduizend Nederlanders hebben last van zomerdepressie. Veel mensen hebben het gevoel dat ze vrolijk moeten zijn in de zomer. De zomer staat dan ook bekend als een gelukkige periode, dit maakt het hebben van een zomerdepressie nog moeilijker voor mensen die eraan lijden.

Wanneer is er sprake van een zomerdepressie?

Er is sprake van een zomerdepressie wanneer klachten als somberheid meer dan twee weken aanhouden, daarnaast is er alleen sprake van een seizoensgebonden depressie wanneer de depressie gerelateerde klachten minimaal twee jaar, gedurende dezelfde periode aanhouden.

Hoe zomerdepressie ontstaat

Veranderingen van licht hebben invloed op het dag en nachtritme van mensen en verstoren de aanmaak van melatonine. De intensiteit van een zomerdepressie verschilt van persoon tot persoon maar mensen hebben vaak last van lusteloosheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, vermoeidheid, somberheid of gewichtsverlies of -toename.

Mensen die last hebben van een “normale depressie” hebben in de zomer vaak extra last van klachten. De zomer komt harder aan omdat iedereen dan opbloeit, mensen gaan veel naar buiten, zijn vrolijk en willen graag dingen ondernemen. Aan de andere kant zijn mensen met een depressie dan eerder geneigd om binnen te blijven. Waar het grootste deel van de mensen dol lijkt te zijn op warm weer, mensen met een depressie gaan zich vaak isoleren en ervaren ze vaak veel onbegrip van hun omgeving. Ongeveer zeventien- à achttienduizend Nederlanders lijden aan zomerdepressie. Zomerdepressie komt minder vaak voor dan een depressie of een winterdepressie. Er is minder bekend over zomerdepressie, hoe dit in elkaar steekt en hoe dit het best te behandelen is.

Een slecht zelfbeeld, sociale druk en minder slaap

In de zomer slapen we minder en slechter door het warme weer, dit heeft veel invloed op het ontstaan van een zomerdepressie. Vooral bij mensen die een slecht zelfbeeld hebben of die zich al somber voelen. Mensen die een negatief zelfbeeld hebben kunnen geconfronteerd worden met mensen die er in hun ogen wel goed uitzien en leuke dingen lijken te doen. Ook kan gevoeligheid voor licht een rol spelen.

Daarnaast is er nog sociale druk, de druk om op het terras te zitten, naar buiten te gaan en veel activiteiten te ondernemen. Wanneer je al eenzaam bent, weinig sociale contacten hebt of je somber voelt kan het contrast tussen jezelf en anderen groter worden, ook dit kan leiden tot zomerdepressie.

Contact

Als somberheid en een neerslachtig gevoel aanhoudt en je niet meer weet hoe je er vanaf komt, kan het zijn dat je een depressie hebt.

En wat moet je doen als je denkt dat je een depressie hebt? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen is te lezen op de nieuwe website In Actie tegen Depressie. Neem een depressie altijd serieus en zoek hulp. Ga in eerste instantie naar je huisarts, deze kan je doorverwijzen. Bellen kan ook 088 226 76 26 .

Bron: metronieuws

Meer over: Gezondheid, Kinderen en Jeugd, Nieuws
Bijgewerkt: 3 juli 2019