In Nederland vinden er jaarlijks 35.000 echtscheidingen plaats en 60.000 samenwoonrelaties gaan uit elkaar. Samen komt dit neer op 95.000 stukgelopen relaties. In 73 procent van de gevallen zijn hier kinderen bij betrokken. Bij een echtscheiding of het uit elkaar gaan zijn kinderen altijd de dupe, hoe je het ook wendt of keert.
Woede en verdriet schaadt het kind
Kinderen krijgen ongewild veel mee van een scheiding of van uit elkaar gaan. Alles wat je zegt in een vlaag van woede, kan het kind ernstig schaden. Het kind hoeft niet eens hiertussen te staan: veel kinderen horen en zien onbedoeld veel van datgene wat hun ouders doen. Scheiden is een periode waarbij veel emoties vrijkomen. Deze emoties kunnen zeer heftig zijn. Woede, onbegrip, angst, verdriet of twijfel kunnen ervoor zorgen dat jullie niet meer normaal met elkaar kunnen communiceren. Hierdoor ontstaan er ruzies, wordt er geschreeuwd of negeren jullie elkaar volledig. Kinderen pikken deze emoties op en gaan aan zichzelf twijfelen. Veel kinderen geven zichzelf ook de schuld van de scheiding. Ze denken dat zij er de oorzaak van zijn.
Bij elkaar blijven voor de kinderen?
Niemand wil dat zijn of haar kind verdriet heeft of onzeker wordt. Helaas veroorzaakt een scheiding deze gevoelens wel vaak bij het kind. Moet je dan bij elkaar blijven voor de kinderen? Nee, kinderen voelen het aan wanneer het niet meer goed zit tussen hun ouders. Het komt ook de sfeer in huis niet ten goede. Toch blijkt dat veel relaties stuklopen omdat partners niet meer goed met elkaar kunnen communiceren. Zowel het luisteren naar elkaar als begrip tonen vlakt vaak na een aantal jaar relatie af. Elkaar respecteren, steunen en liefhebben is iets dat vaak moeilijker blijkt dan gedacht. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Relatietherapie kan helpen om een relatie weer op de rit te krijgen. Veel mensen vinden hier steun aan. Maar ook wanneer jullie besluiten toch uit elkaar te gaan, kan therapie helpen om het hele proces van scheiden op een prettige manier te laten verlopen.
Communiceer
Maak geen ruzie met en over de kinderen, maar communiceer met je partner. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan. Wij hebben diverse specialisten voor je klaarstaan die naar je luisteren en je voorzien van advies.