Burn-out: ‘Luister naar je medewerkers’

Burn-out medewerkers
Een burn-out bij een te hoge werkdruk of een organisatieverandering, volgens socioloog Maria Fleischmann van de Erasmus Universiteit Rotterdam wordt de oorzaak te vaak gezocht bij de werknemer, niet bij de werkgever.

Verandering in het werk

Fleischmann deed onderzoek naar mensen met een burn-out als beroepsziekte in opdracht van Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging. Hieruit blijkt dat niet alleen de bestaande werkomstandigheden een burn-out veroorzaken, maar vooral veranderingen in het werk. Daarbij is de opstelling van de leidinggevenden een doorslaggevende factor.

Voor haar onderzoek bestudeerde Fleischmann 8 dossiers van personen met een burn-out als beroepsziekte. “Het zijn voorbeelden van extreme gevallen, maar ze werpen een licht op hoe burn-outs in de hand kunnen worden gewerkt door de werkomgeving”, aldus Fleischmann.

Ter voorbeeld

Fleischmann geeft een voorbeeld van een audicien van een hoorstellenbedrijf: “Wanneer haar bedrijf in andere handen komt, moeten zij en haar collega’s in eens veel meer taken verrichten. Dit doen ze vaak buiten kantoortijden. Ze melden dit bij hun leidinggevende en vragen of er een extra medewerker kan worden aangenomen. Er gebeurt niets. Uiteindelijk valt niet alleen de audicien met psychische overspanningsklachten uit, maar ook haar collega’s.”

Tijdig signaleren

Hoe moeilijk het ook is, volgens Fleisschmann is het als leidinggevende belangrijk een burn-out tijdig te signaleren. “Het is vooral belangrijk om echt goed naar je werknemers te luisteren en in overleg te gaan. Vraag hoe het gaat, of de werkdruk niet te hoog is en of het werk eventueel anders georganiseerd kan worden. Vooral in tijden dat organisaties grote veranderingen doormaken. Bij een overname, hebben werkgevers de neiging vooral met zichzelf bezig te zijn, terwijl werknemers dan juist extra risico lopen op een burn-out.”

Lees ook: ‘Reorganiseren met aandacht: het kan

Neem contact op met Dokter Bosman

Een herkenbare situatie voor jou en wil je graag in gesprek met een professional? Bel dan 088 226 76 26 of meld je hier aan.

 

Meer over: Nieuws
Bijgewerkt: 14 april 2016