Minder social media-gebruik vermindert depressie en eenzaamheid

We denken vaak niet na over de invloed die social media heeft op ons. Aan de ene kant wordt je er enigszins blij van anders zou je het niet gebruiken. Anderzijds kan je je afvragen of er geen negatieve aspecten zijn, die misschien zelfs zwaarder wegen dan de blijdschap. Uit nieuw onderzoek in de Journal of Social and Clinical Psychology blijkt dat het verminderen van je social media-gebruik eenzaamheid en gevoelens van depressie kunnen verminderen.

Het onderzoek

Het onderzoek van Penn State University is uitgevoerd omdat de onderzoekers opmerkten dat er weinig bekend is over social media-gebruik, wat ondersteund is door goed onderzoek. Gedurende dit onderzoek werden 3 weken lang 143 studenten gevolgd. De ene helft van de studenten limiteerde hun social media-gebruik tot 10 minuten per app, en de andere helft mocht zoveel social media  gebruiken als ze wilden. Hierna moesten ze wekelijks tests invullen om te bepalen hoe hun gevoelens veranderen.

Alles met mate

Uit het onderzoek blijkt dat het verminderen van social media-gebruik je psychisch kan helpen. Mensen die hun Facebook-, Instagram- en Snapchat-gebruik verminderen naar slechts 10 minuten per app per dag, ervaren minder gevoelens van eenzaamheid of depressie. Ook werden angsten en FOMO, de “fear of missing out” oftewel bang zijn om iets te missen aanzienlijk minder. Hierom wordt aangeraden om niet meer dan 30 minuten per dag aan social media te besteden. Alhoewel gevoelens van eenzaamheid, depressie en angsten omlaag gingen bleef de zelfverzekerdheid onder de respondenten wel gelijk.

Social media op een gezonde manier

Social media kan natuurlijk ook op een gezonde manier gebruikt worden. Je kan je vrienden of familie taggen op een feestje, of mensen informeren over wat je meemaakt op een dag. Ook is het een makkelijke manier om in contact te komen en blijven met mensen. Maar er zit ook een keerzijde aan social media-gebruik, zo kan je jezelf constant gaan vergelijken met anderen, kan er jaloezie opspelen en kunnen er ook ruzies ontstaan. Dit soort gedrag versterkt de gevoelens van eenzaamheid en depressie. Het is dus belangrijk om social media met mate te gebruiken, want zelfs als je een blij en gelukkig mens bent, zal je wellicht iets minder positief zijn als je meer social media gebruikt.

Contact

Heb je last van depressieve gedachten of gevoelens? Beïnvloeden deze gedachten je dagelijkse leven? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of vul het contactformulier in. 

bron: JSCP, techgirl

Meer over: Angst, Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 19 november 2018