‘Er moet meer aandacht komen voor het herkennen van een depressie bij ouderen.’ Dat geeft promovendus Annette Hegeman aan van de Universiteit van Leiden. Een depressie bij ouderen boven de 70 jaar uit zich anders dan bij depressieve jongere volwassenen. Met als gevolg dat een arts of zorgverlener een depressie niet altijd herkent.
Andere symptomen van depressiviteit
Een depressie bij ouderen komt vaak voor maar uit zich anders dan bij jongeren. Klachten van somberheid en schuldgevoelens (zoals jezelf verwijten maken) worden bij depressieve ouderen minder geuit, waardoor lichamelijke symptomen zoals vermoeidheid, verminderde eetlust en pijn meer op de voorgrond treden. De aandacht voor deze klachten kan er voor zorgen dat de achterliggende depressie buiten beeld blijft bij hun arts of zorgverlener.
Nieuwe inzichten
De uitkomsten van het promotieonderzoek van Annette Hegeman bieden nieuwe inzichten voor de omgang met oudere patiënten. Bij onbegrepen lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid of gewichtsverlies zonder duidelijke verklaring, zouden artsen expliciet naar sombere gevoelens of schuldgevoelens moeten vragen, adviseert Hegeman. Hegeman ontdekte verder dat depressieve ouderen met chronische ziekten meer kans hebben om na twee jaar nog steeds depressief te zijn.
Neem contact op
Ken jij iemand in jouw omgeving die kampt met een depressie? Of, wens je extra informatie over symptomen van een depressie? Bel dan 088 226 76 26 of meld je hier aan. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies.
Bron: Antoniusziekenhuis.nl