Kom in actie tegen werkstress met deze tips

werkstress tips
Met hard werken is niets mis. De andere kant is dat ons land altijd met stip op nummer 1 staat als het gaat om werkstress en werkdruk. Maar liefst één op de zeven werkende Nederlanders kampt met emotionele uitputting en vermoeidheid, oftewel een burn-out.

Ervaar jij een te hoge werkdruk? Accepteer dat dan niet en kom in actie. Dat is lastig, want hoe pak je zoiets aan? Je wilt niet overkomen als de gene die het werk niet aankan of meer vrije tijd nodig heeft. Met de juiste voorbereiding kom je al een heel eind. Deze tips helpen je daarbij.

Tip 1: Herken het probleem

Werkstress is een gevoel dat je niet altijd goed kunt omschrijven. Wil je dat jouw baas je echt helpt, dan moet hij weten wat het probleem is. Probeer te achterhalen wat de belangrijkste stressfactoren op het werk zijn. Schrijf desnoods op wanneer en bij welke zaken je echt in de stress schiet.

Tip 2: Kies het juiste moment

Je zult zien dat er een grote last van je schouders valt als je samen met je baas een probleem kunt oplossen. Kies het juiste moment voor een gesprek. Nee, niet bij het koffieautomaat of wanneer je midden in een stressvolle situatie zit. Plan een afspraak aan het begin van de werkdag, zo kun je helder aangeven waar je mee zit.

Tip 3: Maak een formele afspraak

Jouw werkstress moet serieus worden genomen. Daarbij wil je niet dat jouw functioneren in twijfel wordt getrokken. Vraag het gesprek met jouw baas formeel per e-mail aan. Mocht er later een conflict zijn, dan heb je altijd zwart op wit dat je tijdig aan de bel hebt getrokken.

Tip 4: Houd het kort en krachtig

Probeer je gesprek kort te houden, wees to the point en laat je niet afleiden.

Tip 5: Wees duidelijk

Bij tip 1 heb je uitgezocht wat de oorzaak is van jouw werkstress. Schrijf voordat je een gesprek aangaat, een paar duidelijke voorbeelden op waarbij jij het gevoel had dat er vanuit je werk teveel druk op je stond. Probeer dat ook om te draaien. Je baas kan zelf ook een paar oorzaken aandragen (en anders vraag je erom). Laat hem duidelijk uitleggen wat hij ervan denkt en op welke punten hij denkt dat jij problemen ervaart. Hiermee voorkom je vervelende vergissingen en werk je samen naar een oplossing toe.

Tip 6: Kom zelf met een oplossing

Werkgevers waarderen geen hulpeloosheid. Dat maakt dit soort gesprekken bijzonder lastig, omdat je jezelf kwetsbaar opstelt. Bereid je gesprek goed voor door een verbetering of oplossing aan te dragen. Bijvoorbeeld: kun je bepaalde taken overdragen aan collega’s, is er een project dat je kunt schrappen of waar volgende week nog ruim tijd voor is?

Tip 7: Verplaats je in je werkgever

Steek je gesprek zo positief mogelijk in. Hiermee laat je zien dat je er alles aan doet om jouw werk zo goed mogelijk uit te voeren. Vertel bijvoorbeeld dat je met meer tijd veel betere resultaten kunt behalen. Geef aan dat je je werk leuk vindt en dat het fijn is dat je baas wil meedenken over een effectieve invulling van je werkdag. Hiermee houd je je gesprek positief en voorkom je dat je baas het gesprek ziet als een aanval.

Dokter Bosman

Hebben deze tips jou op het goede spoor gezet, maar heb je toch nog vragen? Als je twijfelt over wat in jouw geval de beste aanpak is en graag meer wilt weten over het bespreken van werkstress met je werkgever, staan we voor je klaar.

Bij Dokter Bosman sta jij centraal. Of je nu te maken hebt met stress of een burn-out. Jouw dromen staan voor ons centraal. Wij hebben het doel om er voor te zorgen dat jij een prettiger leven hebt, waarin je je kansen kunt benutten en je talenten kan ontplooien.

Zelftest: nieuwe baan

Zit jij nog op je plek of wordt het tijd om eens verder te kijken? Doe hier de snelle test en je weet wat je te doen staat.

 

Meer over: werk
Bijgewerkt: 28 juli 2016