In onze online dossiers publiceren professionals interessante artikelen over hun expertise. Deze keer bloggen Lotte van Peer en Ilse van Oosterom, beiden psychologen bij Dokter Bosman, over depressie. Ze belichten de ziekte eens van de andere kant, want een depressie treft naast de persoon zelf, ook hun omgeving. Wat zijn die mogelijke gevolgen en hoe ga je hiermee om?
Door Lotte van Peer en Ilse van Oosterom
“We zitten samen in de auto, op de terugweg van een bezoek aan onze zoon. In de auto is het stil. Ik probeer contact te maken door te benoemen dat het zonnetje eindelijk weer schijnt, dat het druk is op de weg of door over onze zoon te beginnen. Er komt weinig respons. Ik kijk opzij, mijn vrouw staart voor zich uit. Het lijkt wel of ze de laatste tijd nergens meer zin in heeft en zich terugtrekt in de relatie. Ik probeer haar op te vrolijken, maar niets lijkt te helpen. Ik snap het niet. De kinderen doen het toch goed? We hebben toch geen financiële problemen? Ik zie geen reden om verdrietig te zijn. Ik merk dat ik er zelf moedeloos van word. Ik wil graag iets doen, maar niets lijkt te helpen.”
Volgens het Trimbos Instituut krijgt bijna 20% van de volwassenen te maken met een depressie. Een depressie heeft niet alleen gevolgen voor degene die eraan lijdt, maar ook voor degene die met deze persoon samenleeft. Er wordt een beroep gedaan op het aanpassingsvermogen van de ander en er kan van beide kanten onbegrip ontstaan. Zo kan het lastig zijn om te begrijpen waar de depressie vandaan komt. Gevoelens van eenzaamheid en machteloosheid kunnen voor beiden ontstaan.
Gevolgen voor de relatie
Als je partner depressief is, merk je dit ongetwijfeld in je relatie. Iemand met een depressie is minder makkelijk te bereiken en is meer in zichzelf gekeerd. Ook is je partner mogelijk minder in staat om je aandacht te geven dan voorheen. Ook de zin om dingen te ondernemen wordt steeds minder. Waar jullie eerst op zondag op visite zouden gaan, kan je partner nu geen zin hebben om het huis uit te gaan. Daarnaast geven depressieve mensen aan gevoelens van afstand te ervaren. Dit kan ervoor zorgen dat ze contact met anderen vermijden. Ook kan de vermoeidheid een grote rol spelen. Door de depressie, kan je partner slecht slapen of juist behoefte hebben om veel te slapen. Het feit dat je partner mogelijk minder zin heeft om dingen te ondernemen, kan leiden tot een verscheidenheid aan negatieve gevoelens als frustratie, moedeloosheid en verdriet.
Negativiteit voert de boventoon
Iemand die depressief is, is geneigd om de wereld door een zwarte bril te zien. Hierdoor is er meer oog voor negativiteit, zoals het slechte weer, de verkoudheid van je kind en de kapotte auto. Er wordt minder waarde gehecht aan de positieve dingen. Complimenten en positieve gebeurtenissen als de geboorte van jullie kleinzoon of het mooie weer lijken minder binnen te komen.
Doordat mensen met een depressie vaak het idee hebben dat de wereld donker is en het gevoel hebben dat het glas half leeg is, kan het moeilijk zijn om zelf positief te blijven en hoop te houden.
Het is goed om te beseffen dat je er niet alleen voor staat: jullie kunnen elkaar steunen. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf en elkaar te blijven zorgen.
De volgende tips kunnen helpen in deze periode:
- Lees over depressie
Zoek naar informatie over dit onderwerp*. Daarnaast kan de behandelaar van je partner ook informatie geven over de stoornis. - Praat erover
Zoek vrienden op om te kunnen praten over wat je bezighoudt. Daarnaast kan jezelf psychologische ondersteuning krijgen als dat nodig is. Je kan hiervoor bij je huisarts terecht, waar je samen kan inventariseren waar en hoe jij het beste geholpen bent. Eventueel kan lotgenotencontact helpen om zo ook ervaringen van anderen te horen en te delen*. - Neem rust en ruimte voor jezelf en blijf contact met elkaar maken
Probeer grenzen te stellen en tijd en ruimte te nemen voor jezelf. In deze moeilijke periode is het belangrijk om je verwachtingen bij te stellen. Het zal waarschijnlijk anders zijn dan hoe het vroeger met je partner was. Probeer wel te blijven luisteren naar elkaar en te praten. Blijf ook met elkaar activiteiten ondernemen. Ga samen een rondje wandelen, maak een fietstocht of doe iets wat je eerder leuk vond om te doen samen. - Het wordt beter!
Denk eraan dat het beter zal worden, maar dat het tijd nodig heeft.
*Informatie depressie / lotgenotencontact:
www.nedkad.nl
www.lsfvp.nl (Landelijke Stichting Familievertrouwenspersonen)
www.depressievereniging.nl
“Lotte werkt sinds januari 2016 met veel plezier bij Dokter Bosman. Naast het uitvoeren van diverse diagnostiek trajecten behandelt ze volwassenen met uiteenlopende problematiek, zoals depressie, autisme, angst en ADHD”.
“Ilse werkt sinds twee jaar als GZ-psycholoog bij Dokter Bosman Utrecht. Hier behandelt ze volwassenen met o.a. angst-, stemmingsstoornissen, autisme en ADHD.”
Lees meer over depressies in ons depressie dossier.