Aandacht voor late effecten kanker

Vandaag is het Wereldkankerdag waar wij stil staan bij de impact van kanker . Er is meer aandacht nodig voor de late gevolgen na kanker. Twee op de drie Nederlanders die kanker hebben gehad kampen jaren later nog met lichamelijke en psychische klachten.

Stijging diagnose kanker

Uit de nieuwste cijfers blijkt dat 116.000 Nederlanders in 2018 de diagnose kanker hebben gekregen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 1990. Dit past in de negatieve trend dat steeds meer mensen kanker krijgen en hiermee blijft de ziekte doodsoorzaak nummer 1 in Nederland.

Psychische gevolgen

Er is een grotere kans om opnieuw kanker te krijgen, maar veel mensen hebben ook last van sociaal-psychologische gevolgen, zoals angsten, seksuele problemen, depressiviteit en chronische vermoeidheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten-organisaties (NFK). Dat klinkt zorgwekkend, maar inmiddels zijn er in de oncologie initiatieven om de late effecten op te vangen of te ondersteunen.

Late gevolgen  

Dat late gevolgen bij kanker meer aandacht verdient blijft niet onopgemerkt. Zo heeft het Radboudumc onlangs een expertisecentrum geopend voor ex-kankerpatiënten die nog kampen met gezondheidsproblemen. Dit centrum is opgericht omdat de nazorg een te grote druk legde op de oncologie afdeling.

Taboes

Bijna een kwart van de patiënten die een kankerbehandeling hebben gehad in het AVL, heeft nazorg nodig. Vermoeidheid is de meest voorkomend klacht na kanker, maar ook pijnklachten en een achteruitgang van cognitieve capaciteiten komen voor. Op seksuele stoornissen, relatieproblemen en een andere lichaamsbeleving rust vaak nog een taboe.

Rol wetenschap

Een ander belangrijk aspect bij de nazorg ligt in de wetenschap. De late effecten op het hart na radiotherapie bij borstkanker moet beter onderzocht worden. De moeheid die vrouwen hebben na borstkanker worden vaak gerelateerd aan de borstkanker en niet verder onderzocht.

Als je last hebt van sociaal-psychologische gevolgen van kanker, zoals angsten, seksuele problemen, depressiviteit en chronische vermoeidheid zoek dan hulp. Je kunt je huisarts vragen om een verwijzing naar een psycholoog.

bron: oncologie.nl

Meer over: Angst, Depressie, Nieuws, Seksualiteit
Bijgewerkt: 4 februari 2019