Aanslag Manchester: wat zeg je tegen je kinderen

Bij de aanslag in de Manchester Arena waren veel kinderen en jongeren betrokken. Bovendien gaf Ariana Grande vorige week nog twee optredens in de Amsterdamse Ziggo Dome. Voor veel mensen – en vooral kinderen – komt de aanslag daardoor erg dichtbij en ook op Facebook roept het veel reacties op. De NOS legde vragen in een Facebook Live voor aan Bosman.

Het is bij elke aanslag weer de vraag of je er over moet berichten. Nieuwsorganisaties kunnen een aanslag als in Manchester niet negeren. Mensen zijn continu op zoek naar informatie. De boodschap die je kunt afgeven is dat we ook door moeten gaan met ons leven. In het besef dat het doel van zo’n aanslag is mensen bang te maken. We moeten ons hier met z’n allen niet door gek laten maken. Hoe afschuwelijk deze aanslag ook is.

Wat als kinderen wél bang zijn?

We weten dat het wegstoppen van problemen – zowel voor volwassenen als kinderen – betekent dat het letterlijk gaat borrelen in je buik en dat het steeds groter wordt. In een veilige omgeving erover praten en iemands angst respecteren, zorgt ervoor dat de spanning afneemt. Of je de kinderen alles moet vertellen is heel erg afhankelijk van de leeftijd van je kind en hoe je normaal gesproken communiceert. Maar over het algemeen onderschatten we hoeveel je met kinderen op een open manier kunt bespreken.

Wat kun je doen?

Als praten niet genoeg is en je er ’s nachts wakker van ligt en je komt er samen niet meer uit, dan moet je zo snel mogelijk contact opnemen met een huisarts of psychiater. Hoe sneller er professionele behandeling komt, hoe beter het resultaat is op de lange termijn. Het hele interview  kijk je hier. (bron:NOS.nl)

Meer over: Angst, Nieuws, slapeloosheid
Bijgewerkt: 24 mei 2017