Met autisme een baan krijgen is niet vanzelfsprekend

autisme en werk
Zeg je tijdens een sollicitatiegesprek dat je autisme hebt? De ene sollicitant is er open over, de ander wil er niet op worden afgerekend en houdt het voor zich. Niet elke werkgever reageert even begripvol blijkt uit onderzoek van Universitair Medisch Centrum Groningen.

Autisme en werk

“Zet autisme niet op je cv, dan kan de werkgever je al stigmatiseren voordat hij je gezien heeft”, zegt Jeanet Landsman. Ze is onderzoeker en projectleider bij Toegepast Gezondheidsonderzoek (TGO) van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Ze deed diverse onderzoeken naar autisme en werk.

In Nederland hebben 190.000 mensen autisme. Ongeveer 28 procent van hen heeft betaald werk. Over of je een nieuwe werkgever wel of niet over je autisme vertelt, zijn de meningen verdeeld.Als je zeker weet dat dit de goede baan is voor jou, is het beter om eerlijk te zijn. Dan is het raadzaam om de diagnose niet te camoufleren.

Oog voor detail

Wat je kunt doen is serieus en positief vertellen over autisme. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb de diagnose autisme gekregen en dat betekent voor mij….’” vertel wat je toegevoegde waarde is. Bijvoorbeeld dat je urenlang geconcentreerd kunt werken en oog hebt voor detail.

Wees ook direct eerlijk over wat je nodig hebt om goed je werk te kunnen doen. Als je er tijdens het gesprek achterkomt dat je in een rumoerige kantoortuin moet werken, terwijl jij je alleen kunt concentreren in een rustige werkomgeving. Als dat niet is aan te passen, is dit misschien niet de beste baan voor jou.

Niet elke werkgever even begripvol

Het is mooi en ideaal om eerlijk te zijn over je autisme tijdens je sollicitatie. Toch kiezen veel mensen ervoor dit niet te doen. Als mensen ervaren dat hun eerlijkheid verkeerd uitpakt, doen ze het niet nog een keer.

Als een werkgever kennis heeft van autisme, kan hij rekenen op meer begrip. Helaas reageert niet elke werkgever even begripvol. In de ICT-branche is autisme veel geaccepteerd, bijvoorbeeld bij ITVitae in Amersfoort. Maar daarbuiten valt nog een wereld te winnen.  Het Autisme Kenniscentrum, onderdeel van Dokter Bosman,  is gespecialiseerd in autismespectrumstoornissen (ASS). Zij kunnen je direct helpen met een diagnose of een kort durende behandeling.

Bron: RUG

Meer over: Autisme, Autisme Kenniscentrum, onderzoek
Bijgewerkt: 2 oktober 2017