Nieuwsoverzicht

Berichten over Depressie, onderzoek

Ben ik dit of is het mijn stoornis?

Wees gewoon jezelf, zo luidt de opdracht in tijden van toenemende authenticiteitsverheerlijking. Maar wat is dat eigenlijk als dit ‘zelf’ kampt met depressies of autisme? Filosoof Roy Dings promoveert deze week aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op dit vraagstuk.

psychische hulp man

Mannen zoeken minder vaak psychische hulp

Er wordt weinig over gepraat, de psychische gezondheid van mannen. Mannen hebben bijvoorbeeld vaak andere psychische klachten dan vrouwen en vragen minder snel om hulp, maar beroven zichzelf vaker van het leven.

vervelen gezond

Waarom het gezond is je af en toe te vervelen

Tegenwoordig zijn we allemaal druk, het rustig hebben of je vervelen is bijna een taboe geworden. Verveling wordt vaak dan ook als iets negatiefs gezien. Echter, jezelf af en toe vervelen heeft veel voordelen voor je gezondheid.

ADHD kinderen

Nieuw onderzoek naar ADHD bij kinderen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen gaat onderzoek doen naar het ontstaan en het voorkomen van ADHD bij kinderen in samenwerking met het Radboud UMC in Nijmegen.

natuur psychische gezondheid

Effect van natuur op psychische gezondheid

Eerdere studies hebben bewezen dat tijd doorbrengen in de natuur goed is voor ontspanning, concentratie en de stemming naast fysieke fitheid. Uit onderzoek, gepubliceerd in vakblad Nature, blijkt dat mensen die minstens 2 uur per week doorbrengen in de natuur gelukkiger zijn en een positievere stemming hebben.

oorzaken van autisme

Nieuw onderzoek naar mogelijke oorzaken van autisme

Twee nieuwe onderzoeken naar de mogelijke oorzaak van autisme, laten tegenstrijdige resultaten zien. Het ene onderzoek suggereert dat erfelijkheid een grote rol speelt bij het ontwikkelen van autisme, terwijl het andere onderzoek verwijst naar een specifiek conserveermiddel in voedingsmiddelen.