Aan de manier waarop kinderen en adolescenten tekenen zijn de sociale vaardigheden en autistische kenmerken van deze groep te meten. Dit is mogelijk door middel van een interactieve tekentest. Deze tekentest maakt het gemakkelijker om Autisme te onderzoeken en diagnosticeren.
Autisme tekentest
Een tekentest die in tien minuten beperkingen in sociale interactie blootlegt, kan helpen bij de diagnose van autisme spectrumstoornissen (ASS). Dat blijkt uit onderzoek van Tineke Backer van Ommeren, die op 24 april promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
De test is gebaseerd op sociale interactie gedurende het tekenen. Gedurende tien minuten worden autistische kenmerken, zoals behoefte aan controle, en de neiging om te focussen op zichzelf geobserveerd en vastgesteld. De tekentest is een belangrijke toevoeging aan bestaande testen. Deze bestaande testen geven vaak een beperkte representatie van sociale interacties, en de beperkingen die hieraan gerelateerd zijn.
Voor wie is de test?
De interactieve tekentest is geschikt voor kinderen en adolescenten van 6 tot 18 jaar. De onderzoeker nodigt het kind uit om samen een tekening te maken. Vervolgens wordt geregistreerd of het kind om de beurt tekent en of het elementen toevoegt aan een gezamenlijke tekening of alleen eigen elementen tekent. Wanneer de onderzoeker de omtrek van een huis tekent, kan het kind bijvoorbeeld een raam of een deur toevoegen.
Onderzoek sociale interactie
De tekentest is afgenomen bij bijna zeshonderd kinderen en adolescenten. Bij de test wordt geregistreerd in welke mate het kind wederkerig gedrag vertoont. Zo toont de test fundamentele autistische kenmerken aan: de neiging om op zichzelf gefocust te zijn en de behoefte aan controle over de situatie. De deelnemers met autisme gaven de onderzoeker minder vaak de beurt, voegden minder toe aan diens tekening en reageerden minder op aanvullingen op hun eigen tekening.
Contact
Twijfel je of je kind autisme heeft? Dan kun je terecht bij Dokter Bosman. Wij kunnen de diagnose stellen en bieden verschillende behandelmogelijkheden. Bel ons op 088 – 226 76 26 of vul het contactformulier in.
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam