Autisme in Beeld

Speelfilms

 • X+Y (2014)
  Op jonge leeftijd ontdekt men dat Nathan lijdt aan autisme waardoor hij altijd moeite heeft gehad om zich te binden met mensen, zelfs met zijn liefdevolle en geduldige moeder Julie. Getallen, voornamelijk priemgetallen, zijn de enige dingen die zinvol voor hem zijn. Maar wanneer de attente leraar meneer Humphreys belangstelling toont in Nathan’s talent gaat er een wereld voor hem open.
 • The Imitation Game (2014)
  Film over het levensverhaal van Alan Turing, een Britse wiskundige en informaticus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor de Britse crypto-analytische dienst, die als doel had onderschepte gecodeerde berichten van de Duitsers te ontcijferen. Turings grootste verwezenlijking bestond erin om als één van de eersten de Duitse Enigma-codes te breken waardoor de Geallieerden de controle over de Atlantische Oceaan kregen en uiteindelijk de oorlog zouden winnen.
 • Life, Animated (2016)
  Het levensverhaal van Owen, inmiddels begin twintig en van plan om binnen korte tijd grotendeels zelfstandig te gaan wonen, wordt met behulp van indrukwekkende beelden uit het familiearchief en een serie prachtige animaties gebaseerd op Owens eigen tekeningen uit zijn jeugd geïllustreerd.
 • Rain Man (1998)
  Rain Man is één van de bekendste films over autisme, die een realistisch en empathisch beeld geeft van een bepaald soort autist. Als de vader van de egoïstische handelaar Charlie Babbit sterft, komt hij erachter dat een groot deel van de erfenis naar iemand anders gaat. Dit blijkt een autistische broer te zijn, Raymond. waarvan Charlie niet wist dat hij bestond. Raymond zoekt hem op in de hoop alsnog een deel van de erfenis te kunnen krijgen. Hij neemt hem mee uit de instelling waarin hij verblijft. Aan het einde van de film zijn beide broers veranderd en verrijkt door hun ontmoeting.
 • Ben X (2007)
  Het verhaal gaat over een jongen met het syndroom van Asperger, die op school gepest wordt en vlucht in de virtuele wereld van een computerspel.
 • Birsen Basar (2013) Link naar NPO uitzending gemist
  Een documentaire over een jongedame met autisme. Ze wordt drie jaar lang met camera’s gevolgd om een stuk van haar leven te laten zien aan de kijkers.
 • De zus van Einstein 
  De zus van Einstein is een filmpje over autisme voor kinderen van 10-14 jaar. Het filmpje is al wat ouder, maar geeft nog steeds op treffende wijze weer wat het voor een kind betekent om autisme te hebben.
  Het is bedoeld ter ondersteuning van voorlichtingsbijeenkomsten over autisme aan klasgenoten. Door het eenvoudige taalgebruik is het ook heel geschikt voor ouders en familie.
 • De gek op de heuvel
  De liefdesrelatie van Erik en Sofie wordt bemoeilijkt door de autistische Thomas, haar zoon uit een vorig huwelijk. Ze wonen nog maar net samen, maar het verloopt iets minder romantisch dan ze gehoopt hadden. Erik kan niet omgaan met Thomas zijn vreemde gedrag en zijn kwetsende oprechtheid. Hij staat voor een dilemma: enerzijds houdt hij zielsveel van Sofie en wil hij bij haar blijven, anderzijds wordt hij gek van het gedrag van zijn stiefzoon. Heimelijk hoopt Erik dat Thomas zal toegewezen worden aan zijn vader. Al snel zit Sofie verstrikt tussen de liefde voor haar zoon en haar liefde voor Erik.
 • Jane wants a boyfriend (trailer)
  Jane, een jonge kostuumontwerpster, werkt als stagiaire mee aan een spannend theaterstuk. Ondanks dat ze dagelijks moet omgaan met de uitdagingen van een vorm van autisme (Asperger), spant ze zich tot het uiterste in om een vriend te zoeken voor haar zus Bianca.
 • Mozart and the whale (trailer)
  In dit geval gaat de film over het syndroom van Asperger. Dat is een variant van autisme. Het hoofdpersonage is Donald. Donald beslist een groep op te richten voor mensen die dezelfde aandoening hebben. De bedoeling is elkaar te ondersteunen. Het duurt niet lang voordat hij Isabel ontmoet. Hij wordt hopeloos verliefd op haar. Ze beginnen een relatie maar niet alles verloopt vlotjes.
 • Temple Grandin (trailer)
  Waargebeurd verhaal over Temple Grandin, een vooraanstaand Amerikaans zoölooge met een exceptioneel levensverhaal. Ze groeide op als kind met bijzondere karaktereigenschappen, wat later gediagnosticeerd werd als autisme. We zien hoe haar leven wordt gevormd door de periodes op de boerderij van haar tante, waar ze de liefde voor dieren ontwikkelde. En tevens hoe haar onderwijzer op school haar talenten ontdekte en wist te ontwikkelen. Ondanks vele tegenslagen en een leven vol gepest worden en nooit normaal sociaal functioneren, werd Temple een gerespecteerd academica en inspiratiebron voor velen.
 • Why So Many Autistic Women Go Undiagnosed (fragment)
  Kort filmpje/fragment over waarom vrouwen ondergediagnosticeerd worden
 • Miracle Run
  Zac Efron vertolkt de rol van Stephen, een tienerjongen die net als zijn broer autisme heeft. Het fundamentele thema van de film is de strijd van zijn moeder om vooruit te komen. Het gezin heeft op school en overal te maken met heel veel afwijzing. Maar toch slagen de kinderen erin om vele sociale vaardigheden te ontwikkelen en zelfs in enkele uit te blinken.
 • De vuurtoren van de Orka’s (El Faro de las Orcas)
  Deze film is net als vele andere films over autisme, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. El Faro de las Orcas vertelt het verhaal van Lola, een dappere moeder. Ze reist veertienduizend kilometer ver om haar zoon, Tristan te helpen. Tristan heeft autisme en bezit een speciale band met Orka’s. Lola neemt hem dus mee om de Orka’s te bezoeken bij de kust van Patagonië in Argentinië.
 • Molly
  Deze tragische komedie valt niet zomaar in een categorie te plaatsen. De film gaat over het leven van Molly. Zij is een vrouw met autisme die onder de voogdij van haar neurotische oudere broer, Buck, staat. De artsen geven hem de informatie dat er een experimentele operatie met gezonde hersencellen bestaat. Die zou Molly kunnen genezen maar de de kostprijs is hoog. Hij stemt in en de operatie van Molly blijkt een succes te zijn.
 • My Name is Khan
  Rizvan Khan is een Indisch kind met het syndroom van Asperger. Hij heeft het erg moeilijk om met andere kinderen van zijn leeftijd om te gaan. Maar hij bezit een uitzonderlijk talent voor werktuigkunde. Deze gave zal hem helpen om zijn familie uit de armoede te halen.
 • An Unexpected Friend
  An Unexpected Friend is een Britse film die gebaseerd is op het boek A Friend like Henry. In films over autisme is er altijd sprake van ouders die zichzelf opofferen. Hier zien we hoe Nicola zich zonder ophouden inspant om haar zoon Kyle te helpen. Dit is erg moeilijk voor haar. De stress is overweldigend en veroorzaakt ook problemen in haar huwelijk. De enige steun krijgt ze van haar ouders en vooral van haar moeder, Pat.
 • Extremely Loud and Incredibly Close
  Dit drama draait rond Oskar Schnell, een negenjarige jongen met autisme. Hij heeft een erg hechte relatie met zijn vader. Die moedigt hem altijd aan om met anderen om te gaan. Samen spelen ze spelletjes en doen ze onderzoek. Zo proberen ze Oskar bepaalde vaardigheden aan te leren. Spijtig genoeg sterft de vader bij de terroristische aanslagen van 11 september. Oskar blijft achter in de zorg van zijn depressieve moeder.
 • Mind my mind
  Een korte inkijk in het hoofd van een persoon met autisme
 • Hors Normes
 • The reason I jump
  intieme portretten op van vijf opmerkelijke niet-sprekende autistische jongeren uit diverse werelddelen. Trailer

Filmpjes