Afgelast: Austisme prikkelavond bij het Autisme Kenniscentrum

Update: 13/3: Nederlandse Vereniging voor Autisme heeft alle activiteiten rond de autismeweek uitgesteld naar aanleiding van de ontwikkelingen rond het corona-virus. Dokter Bosman sluit zich hierbij aan en stelt de prikkelavond voor onbepaalde tijd uit.

Van 28 maart tot en met 4 april 2020 vindt de Autismeweek plaats met als thema: prikkels! De Autismeweek wordt jaarlijks georganiseerd rond Wereld Autisme Dag op 2 april. Speciaal daarom organiseert het Autisme Kenniscentrum op donderdag 2 april een prikkelavond op de locaties in Utrecht en Nijmegen.

Prikkels?

Een prikkel is informatie die binnenkomt via onze zintuigen. Bijvoorbeeld licht, geluid, geur, pijn, en temperatuur. Mensen met autisme reageren vaak anders op prikkels dan mensen zonder autisme. De onderlinge verschillen zijn daarbij heel groot. Zo zoekt de één prikkels actief op, terwijl de ander ze juist zoveel mogelijk uit de weg gaat. En de één wordt keer op keer overweldigd door prikkels, terwijl de ander veel prikkels juist niet waarneemt. Mensen met autisme lijken extra kwetsbaar te zijn voor problemen op het gebied van prikkelverwerking.

Wat gaan we doen?

Je hebt deze avond verschillende dingen te doen. Je kunt in verschillende ronden kiezen uit:

 1. Film Mind my Mind
  Mind My Mind won inmiddels meerdere prijzen en stond op de shortlist voor de Oscars in de categorie Korte Animatiefilm
 2. Prikkelcircuit
  Gericht op zicht, reuk, smaak, gehoor en tast. Hoe ervaar jij het blote voeten-/ sokkenpad?
 3. Ontmoeten en doen
  Samen een spelletje doen, kleuren, puzzelen of toch interesse in de kletspot?
 4. Ontprikkelruimte
  Graag even bijkomen? Dat kan in de ontprikkelruimte door te puzzelen, kleuren of even niets te hoeven.
 5. Prikkelarme ruimte
  Wel graag andere mensen ontmoeten en/of een spelletje doen, maar vind je dat fijn in een prikkelarme ruimte en in een kleine groepje? Dan kan dat hier!

Aanmelden

Aanmelden is momenteel niet mogelijk. Als je op de hoogte gehouden wilt worden over de ontwikkelingen, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Dokter Bosman.

Meer over: Autisme, Autisme Kenniscentrum, Nieuws
Bijgewerkt: 10 maart 2020