Beeldschermgebruik in tijden van corona: tips voor ouders

Hoe ga je om met het beeldschermgebruik van je kinderen in deze coronatijd. Niet voor iedere sitautai is er ene passend antwoord, want ieder kind, gezin en situatie is immers anders. Wel kunnen we een aantal tips geven.

Tips beeldschermgebruik

  1. Spreek samen een dagindeling af. Wanneer aan het schoolwerk? Wat verder nog te doen (huishoudelijke klussen)? Hoeveel beeldschermtijd? Wanneer gamen? Wat doe jij tijdens de pauzes? Structuur is belangrijk voor jongeren en geeft houvast.
  2. Beeldschermtijd voor school is geen gametijd. Maak onderscheid tussen de verschillende vormen van beeldschermtijd: schoolwerk, ontspanning en sociale online contacten.
  3. Wees voorzichtig met verbieden. Probeer jouw kind te verleiden en geef alternatieven voor andere activiteiten. Zeg niet zomaar “stop” bij het gamen. Kondig van te voren aan dat het gamen gaat stoppen. Geef jouw kind de gelegenheid zijn missie/ game af te maken.
  4. Sommige jongeren zijn overactief bezig met schoolwerk en kunnen hier in doorslaan. Zorg voor voldoende afleiding. Is het nodig om hier een halt in te roepen? Ga dan het gesprek aan met jouw kind en deel jouw zorgen.
  5. Kijk eens mee met de game die jouw kind speelt of vraag om een keer mee te doen. Ook zijn er op internet leuke sites te vinden waarbij je gezamenlijk uitgedaagd wordt. Denk aan: quizzen, spellen, sporten enzovoort.
  6. Wees flexibel. Een dagindeling hanteren is fijn maar wees niet al te streng met de handhaving ervan. Het is nu eenmaal niet gemakkelijk om weken achtereen op elkaars lip te zitten, dus probeer het met elkaar gezellig te houden.

Contact

Ben je bij Dokter Bosman in behandeling? Heb je behoefte aan extra hulp of contact? Schroom niet en neem contact op met je behandelaar. Je hoeft niet te wachten tot je eerst volgende afspraak. Doe dit bij voorkeur in ons cliëntportaal. Wij zijn er voor je. Juist nu.

Ook als je geen cliënt bent kun je bellen met 088 226 76 26 of mailen.  

bron: brijder.nl

Meer over: Nieuws
Bijgewerkt: 20 april 2020