Bloed- en urinetest om autisme vast te stellen?

bloed- en urinetest

Kan autisme in de toekomst met een simpele urine- of bloedtest aangetoond worden? Onderzoekers van de Britse Warwick universiteit zetten met hun onderzoek de eerste kleine stap in die richting.

Nieuwe testen

Autisme heeft een impact op het gedrag en in het bijzonder de sociale omgang, maar is moeilijk vast te stellen. Doorgaans wordt de stoornis pas na het tweede levensjaar vastgesteld, vaak nog veel later. Momenteel zijn er geen biologische tests om de aandoening op te sporen. De diagnose wordt na gedragsbeoordelingen door clinici gesteld.

In hun studie testten ze kinderen met en zonder de aandoening. Ze stelden vast dat bij autistische kinderen meer schade aan de eiwitten te zien is. De test zou kunnen leiden tot een vroegere opsporen van de stoornis, die nu nog moeilijk te diagnosticeren is.

Het onderzoek bloed- en urinetest

De onderzoekers namen bij 38 kinderen met autisme bloed en urine af en vergeleken de testresultaten met die van 31 kinderen zonder autisme. Bij 3 biomarkers in het bloed zagen de wetenschappers verschillen tussen kinderen met autisme en kinderen zonder autisme. De biomarkers in de urine lieten geen opmerkelijke verschillen zien.

Meer onderzoek nodig

Met de testresultaten ontwikkelde het team vervolgens een model waarmee voorspeld kan worden of een kind ASS heeft of niet. Het model had het vaak bij het rechte eind, maar was nog niet helemaal betrouwbaar. 8% van de kinderen met ASS werden niet met de test opgespoord. En bij 16% van de kinderen die volgens de test autisme zouden hebben, was dat onterecht.

Veel te vroeg voor conclusies

Het is dan ook nog veel te vroeg om conclusies aan het onderzoek te verbinden, zeggen ook de wetenschappers zelf. Het onderzoek biedt interessante aanknopingspunten voor verder onderzoek, onder andere met grote patiëntengroepen. Vooralsnog zal er niets veranderen in de diagnosestelling bij autisme.

Contact

We vinden het belangrijk om uitsluitend bewezen bevindingen van wetenschappelijk onderzoek over kwaliteit van leven bij ASS in de praktijk toe te passen.Dat doen we bij het Autisme Kenniscentrum en bij Dokter Bosman. Twijfel je of jezelf, partner of  kind autisme heeft? Neem dan altijd contact op met een huisarts. Zij kunnen je doorverwijzen. Wij kunnen de diagnose stellen en bieden verschillende behandelmogelijkheden. Je kunt bellen met 088 226 76 26 of vul het contactformulier in.

Meer over: Autisme
Bijgewerkt: 26 februari 2018