Blog: Vijf tips om de creativiteit van je kind te stimuleren

creativiteit kind

De zomervakantie nadert alweer langzaam het einde. Waar je kind enthousiast aan de vakantie begon, weet het niet meer goed wat het moet doen. Zichzelf vermaken op de tablet lukt vaak nog wel. Maar daarbuiten wordt het moeilijker. Met name kinderen met autisme en ADHD hebben moeite met het wegvallen van de vaste structuur, en het invullen van de vrije tijd.

Wat kun je doen om de creativiteit van je kind te stimuleren of je kind te vermaken?

Maken vakantieplanning

Het maken van een vakantieplanning kan je kind helpen om beter te weten waar het aan toe is. Print een maandplanner uit. Schrijf erop wanneer je kind welke activiteiten gaat ondernemen. Zoals logeren, naar de Buitenschoolse opvang, dagje uit en wanneer de school weer begint.
Zo kan je kind goed zien wat er komen gaat en waar het aan toe is.

Dan blijft natuurlijk de grote vraag: Wat zet je op de planning als je een dag thuis bent en je kind zelf niets kan bedenken om te doen? Ik geef je vijf tips voor creatieve activiteiten.

Vijf creatieve activiteiten

Tip 1.  Laad je digitale camera op en geef je kind de camera en een lijst met opdrachten mee. Bijvoorbeeld maak een foto met iets roods erop, met alleen je hoofd erop, met drie verschillende bloemen of met vijf dieren. Als alle foto’s op de lijst genomen zijn, kunnen jullie samen de foto’s bekijken, en heeft je kind wellicht een lekker ijsje verdiend.

Tip 2.     Maak een “openluchtmuseum”. Teken met stoepkrijt meerdere schilderijlijsten op de stoep. Je kind mag deze vullen met de mooiste kunst. Buurkinderen mogen gezellig mee doen.

Tip 3.     Pak het (kinder)kookboek erbij en laat je kind bepalen wat je ’s avonds eet, de boodschappen doen en het eten koken. Naast tijd voor jezelf hoef je ook nog eens een avond niet te koken, dubbele winst. Let op: De kans op groente is bij deze activiteit erg laag, en de kans dat je die avond de keuken moet poetsen, erg hoog.

Tip 4.     Weet je kind van alles over tractors, voetbal, Harry Potter, Freek Vonk of paarden? Laat je kind een tentoonstelling maken. Daarna is je kind de suppoost en kun jij wat nieuwe kennis opdoen.

Tip 5.     Voor lenige ouders, laat je kind boven een hindernisbaan bouwen. Af? Dan is de rest van de familie natuurlijk het haasje. Zorg ervoor dat jullie elkaar aanmoedigen en helpen, goed voor de familie spirit.

Namens Dokter Bosman nog een fijne vakantie!

 

Sandra Verstegen is basispsycholoog Kind & Jeugd bij Dokter Bosman. Na jaren groepswerk in de psychiatrie, en behandeling en diagnostiek van dyslexie werkt Sandra met veel plezier bij Dokter Bosman Zutphen. Graag puzzelt ze samen met ouders, kinderen en jongeren hoe er weer meer balans en rust kan ontstaan.

 

Meer over: ADHD, Autisme, blog, Nieuws
Bijgewerkt: 21 augustus 2018