Blog: Werken bij het Autisme Kenniscentrum doet een beroep op je creativiteit

Lenka Mol werkt als GZ-psycholoog volwassenen bij het Autisme Kenniscentrum van Dokter Bosman in Nijmegen. Ze legt uit waarom werken vanuit Positieve Gezondheid zo succesvol is bij deze cliëntengroep. 

Al zolang ik in de ggz werk, heb ik iets met mensen met autisme. Ze zijn altijd een beetje aan me blijven plakken. Ik vind ze eerlijk en oprecht. Helaas zijn er veel vooroordelen over ASS, ook onder behandelaren. Bijvoorbeeld dat je geen contact met deze cliënten kunt maken. Dat is echt onzin! Ook bij het Autisme Kenniscentrum krijgen behandelaren geregeld cadeautjes bij het afscheid van een cliënt. 

Autisme plus

Bovendien draait het bij onze cliënten meestal niet om autisme alleen: het gaat vaak om autisme én een angst. Of autisme mét een depressie of achterdocht. Dat schrikt sommige behandelaren af, maar voor mij maakt dat mijn werk nu juist veelzijdig en interessant. Je moet meestal creatiever zijn om de aansluiting te vinden bij deze cliënten. 

De behandelvisie van Dokter Bosman, die draait om het concept Positieve Gezondheid helpt ook goed om die aansluiting te vinden. Gezondheid wordt daarbij niet langer gezien als de af- of aanwezigheid van ziekte, maar als het vermogen van mensen om met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen en veranderingen om te gaan en zoveel mogelijk zelf de regie te voeren. We kunnen ons tijdens de behandeling meer richten op de omgeving. Waaraan moet deze voldoen zodat iemand met autisme goed tot zijn recht kan komen? Op deze manier werken we aan een duidelijk vooropgesteld doel. Vaak houdt dat in dat mensen zichzelf beter gaan leren kennen, een betere balans gaan vinden in hun leven, werk gaan doen dat bij ze past. Kortom, ze leren hoe ze een zo fijn mogelijk leven kunnen hebben. 

Eigen invulling

Wat ik fijn vind aan Dokter Bosman is dat je zelf invulling kunt geven aan je werk en dat dat nog gewaardeerd wordt ook. Op onze locatie in Nijmegen wilde ik bijvoorbeeld starten met runningtherapie omdat ik ervan overtuigd ben dat fysiek aan de slag gaan vaak beter werkt dan alleen praten of pillen. Ik heb mijn idee om te gaan ‘rennen met autisten’ gemaild naar onze directeur Lidewij Knook en die gaf me meteen de vrijheid om dat uit te proberen. 

De gelijkwaardigheid tussen medewerkers en directie en binnen de teams en de vrijheid die je krijgt binnen Dokter Bosman waren in het begin best even wennen. Mag ik dit zelf besluiten? Moet niemand toestemming geven? Ik was in het begin ook verbaasd als ik een compliment kreeg vanuit de directie. Ik had dat in mijn vorige banen bij grote ggz-instellingen nooit meegemaakt.

Doe het zelven

Als je van een werkomgeving houdt met duidelijke structuren waarin alles voor je geregeld wordt, dan ben je bij Dokter Bosman minder goed op je plek. Hier moet je creatief en pragmatisch zijn. En als je over relativeringsvermogen beschikt is dat ook fijn. Een vast onderdeel van mijn functie is bijvoorbeeld ook dat ik het koffiezetapparaat ontkalk op onze locatie. Ik kan daar wel om lachen en vind die doe het zelf  aanpak ook wel leuk. 

Tegelijkertijd zijn er binnen Dokter Bosman natuurlijk wel degelijk bestaande structuren waar je op terug kunt vallen. De ondersteuning vanuit de directie is duidelijk te voelen en binnen het team werken we constructief samen. We willen allemaal zo goed mogelijk voor onze geweldige cliëntengroep zorgen. 

Lijkt het Autisme Kenniscentrum jou ook een mooie werkplek? Voor onze locaties in Utrecht en Zwolle zoeken we collega’s die zich in willen zetten voor deze ontzettend leuke doelgroep in fijne teams. Meekijken mag altijd, dan kun je zelf ervaren dat het een hele fijne werkplek is!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 7328956e-cirkel_portret_lenka-495x495.png
Lenka, Gz-psycholoog bij Autisme Kenniscentrum, onderdeel van Dokter Bosman

Meer over: Autisme, blog
Bijgewerkt: 8 oktober 2021